Revenirea TRM sub control parlamentar, votată în primă lectură: „Un pas spre un regim cu apucături de dictatură”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
trm

Deputaţii majorităţii parlamentare au votat în primă lectură proiectul care prevede revenirea Companiei publice „Teleradio-Moldova” sub control parlamentar, aşa cum a fost până în anul 2019. Deputaţii Blocului Comuniştilor şi Socialiştilor au venit cu critici, transmite IPN.

Mandatul tuturor membrilor Consiliului de supraveghere şi dezvoltare, a directorului general al Companiei „Teleradio-Moldova” şi al directorilor generali adjuncţi încetează de drept la data intrării în vigoare a prezentei legi.

Unul dintre autori, deputata Partidului Acţiunii şi Solidaritate, Liliana Nicolaescu-Onofrei, a declarat în plen că se propune ca numirea directorului general al furnizorului public naţional de servicii media să fie făcută de Parlament, la propunerea Consiliului de Supraveghere.

Deputata BCS Adela Răileanu a declarat că TRM are nevoie de subvenţii, nu şi de control politic. „Votul pentru acest proiect vă asigur că va fi unul pentru cenzură, va fi un vot împotriva jurnaliştilor de la Teleradio-Moldova. Şi va fi un pas spre un regim cu apucături de dictatură”, a mai spus Adela Răileanu.

Proiectul, care operează modificări la Codul serviciilor media, mai prevede revizuirea mecanismului de constituire a componenţei Consiliului Audiovizualului. Parlamentul va avea posibilitatea de a revoca din funcţie membrii Consiliului Audiovizualului în cazul în care se constată că persoana a executat necorespunzător sau nu şi-a executat obligaţiile. Respingerea de către Parlament a raportului anual de activitate al Consiliului atrage după sine demiterea de drept a membrilor săi.

Proiectul urmează să fie aprobat în lectură finală.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite