Serviciile medicale din R.Moldova sunt reluate treptat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Coronavirus R. Moldova

Începând cu data de 16 mai, sunt reluate treptat serviciile medicale de asistenţă primară şi spitalicească. Astfel, sunt reluate serviciile chirurgicale de o zi, intervenţiile chirurgicale la pacienţii cu risc anestetic mic. Se reiau şi serviciile de recuperare precoce pentru pacienţii după accident vascular cerebral, infarct miocardic sau traumatisme, toate doar în condiţii de staţionar.

Cât ţine de asistenţa medicală primară, o condiţie obligatorie o constituie programările, pentru a evita aglomerările, transmite IPN.

După şedinţa Comisiei pentru Situaţii Excepţionale din 15 mai, ministra sănătăţii, muncii şi protecţiei sociale, Viorica Dumbrăveanu, a declarat că sunt reluate examenele medicale cu scop profilactic în condiţii de ambulator. Este vorba despre activităţi consultative diagnostice şi de tratament, activităţi planificate de screening şi de imunizare.

Se reiau consultaţiile ce ţin de trimiterea spre expertizare primară şi reexpertizare a cazurilor ce întrunesc criteriile de determinare a gradului de dizabilitate.

La fel, din 16 mai sunt reluate serviciile medicale stomatologice, care până acum erau acordate doar în cazuri de urgenţă. Astfel, se reiau consultaţiile programate. O condiţie în acest sens, este respectarea cu stricteţe a măsurilor de precauţie pentru medici şi pentru pacienţi.

În Republica Moldova bilanţul persoanelor infectate cu noul tip de coronavirus este de 5745, dintre aceştia 2 280 de pacienţi s-au tratat deja. Bilanţul deceselor cauzate de COVID-19 a ajuns la 202 oameni.

https://www.ipn.md/ro/serviciile-medicale-sunt-reluate-treptat-7967_1073564.html
 

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite