VIDEO 11 moldovence, obligate să se prostitueze în Grecia. Tinerele, printre care şi minore, aveau pe zi până la 80 de clienţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO simbol sursa Shutterstock
FOTO simbol sursa Shutterstock

Oamenii legii din Republica Moldova au deconspirat un grup criminal organizat, specializat în traficul de fiinţe umane în scop de exploatare sexuală în Grecia a tinerelor originare din Republica Moldova. În cadrul investigaţiei s-a stabilit că din grupare fac parte cetăţeni ai Republicii Moldova şi ai Albaniei.

În luna august 2019, la linia fierbinte a CI „La Strada” a parvenit apelul telefonic a unei persoane, care a declarat că fiica sa se află în pericol şi este ţinută într-un local din oraşul Atena, unde este exploatată în industria sexuală. Pe cazul dat au fost sesizaţi ofiţerii CCTP care au contactat omologii din Atena şi au iniţiat investigaţiile.

Pentru a documenta toţi membrii grupului criminal (în ţara de origine şi de destinaţie) prin intermediul SELEC a fost organizată o operaţiune internaţională cu colegii omologi din Grecia.

Pentru a camufla aflarea ilegală a victimelor pe teritoriul Greciei, membrii grupului criminal au organizat confecţionarea actelor de identitate false româneşti, precum realizau căsătorii fictive cu cetăţeni greci.

Capul reţelei este un cetăţean al Albaniei în vârstă de 36 de ani, fiind urmat în schema ierarhică de alte 14 persoane, originare din diferite ţări, inclusiv patru moldoveni (un bărbat şi 3 femei, cu vârste cuprinse între 28 şi 31 de ani). Fiecare din membrii grupului criminal aveau un rol bine determinat.  

Victimele erau racolate de pe teritoriul Republicii Moldova şi apoi transportate în Atena, Grecia, unde erau exploatate sexual-comercial în zece case de toleranţă administrate direct de membrii grupului de origine albaneză. Victimele au fost supravegheate fizic cât şi prin intermediul camerelor de supraveghere video.

La moment, au fost identificate 11 victime, dintre care 3 fiind minore. Victimele erau exploatate sexual în două schimburi, iar fiecare din victime erau obligate să deservească de la 25 la 80 de clienţi pe zi. Din venitul total, fiecărei tinere îi reveneau 15 euro pe schimb, respectiv 30 euro pe 2 schimburi, restul surselor financiare erau distribuite între membrii grupului criminal.

Drept urmare a exploatării sexuale repetate, una dintre victime a suferit o intervenţie chirurgicală, ulterior fiind impusă să continuă prestarea serviciilor sexuale.

Ca urmare a cooperării internaţionale, în luna septembrie 2019, angajaţii CCTP s-au deplasat în Atena, sub egida SELEC, pentru a participa în colaborare cu omologii din Grecia la documentarea activităţii infracţionale a grupului criminal internaţional.

În rezultatul măsurilor întreprinse, la 21 septembrie, în Atena, au fost efectuate 11 percheziţii: trei la domiciliile traficanţilor şi opt în casele de toleranţă. Totodată, a fost desfăşurată o percheziţie în regiunea de sud a Republicii Moldova, unde la moment se afla unul dintre membrii grupului criminal, care este originar din Moldova.

În Atena, în cadrul percheziţiilor au fost depistate 11 moldovence, cu vârste de 16 şi  22 de ani, una fiind minoră la moment.

Până în prezent au fost repatriate trei victime, printre care şi o minoră. Celorlalte victime la moment este acordată asistenţă într-un Centru de reabilitare a victimelor din Atena, acestea urmând la fel a fi repatriate.

În rezultatul percheziţiilor efectuate pe teritoriul Greciei, au fost reţinute 15 persoane (dintre care 6 sunt arestaţi până în prezent, iar 9 au obligaţia de nu a părăsi localitatea). La domiciliile traficanţilor şi în casele de toleranţă au fost depistate şi ridicate 72.540 euro,  bunuri mobile aflate pe teritoriul Greciei (4 autovehicule, 2 motociclete, o cantitate mică de cocaină, 5 permise de şedere cu semne falsificare, 2 cărţi de identitate româneşti falsificate, 29 telefoane mobile).

În cadrul percheziţiei efectuate la domiciliul recrutorului din Moldova, au fost depistate şi ridicate: două arme deţinute ilegal şi muniţii. Învinuitul în prezent se află în stare de arest în Moldova, iar pe bunurile acestuia, 13 loturi de teren şi un mijloc de transport, a fost aplicat sechestrul.

Pentru comiterea infracţiunii, suspecţii riscă o pedeapsă cu închisoare de la 15 la 20 de ani, sau cu detenţiune pe viaţă.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite