ANRE a constatat abateri în activitatea „Moldovagaz”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică a constat în activitatea „Moldovagaz” abateri de la cadrul normativ în vigoare, inclusiv acţiuni care au adus prejudicii financiare ce urmează să fie restituite şi corectate în perioada următoare. Abaterile sunt constatate în hotărârea privind rezultatele controlului planificat realizat la „Moldovagaz”  pentru perioada anilor 2016-2018, transmite IPN.

ANRE menţionează într-un comunicat de presă că, urmare a controlului, s-a constatat că în anul 2018 „Moldovagaz” a majorat veniturile din vânzările gazelor naturale cu 282,29 milioane de lei. Majorarea menţionată a avut loc în urma aplicării incorecte a preţurilor reglementate la gazele naturale pentru anul 2018 pentru consumatorii noncasnici. În consecinţă, „Moldovagaz”  urmează să recalculeze în aceeaşi mărime sumele încasate incorect pentru categoria respectivă de consumatori.

Totodată, specialiştii din cadrul Agenţiei au stabilit venituri suplimentare în valoare de 109,36 milioane de lei care s-au format în urma stingerii obligaţiei deservirii datoriei externe, prevăzute anterior de bugetul de stat. În acest context, ANRE va lua în considerare suma respectivă din calculul devierilor tarifare.

De asemenea, s-a stabilit că, în urma implementării noului sistem de prelucrare şi evidenţă a livrărilor şi a consumatorilor de gaze naturale, „Modovagaz”  a înregistrat cheltuieli ineficiente în sumă de 3,56 milioane de lei. Prin urmare, la stabilirea noilor costuri reglementate pentru serviciul de furnizare a gazelor naturale nu vor fi incluse cheltuielile respective.

În cadrul controlului au fost identificate mijloace fixe în valoare de 230,8 mii de lei care urmează a fi excluse de ANRE din valoarea investiţiilor acceptate în scopuri tarifare pentru „Moldovagaz”. S-a mai constatat că furnizorul anual înregistrează venituri suplimentare sub formă de dobândă de la depozitarea mijloacelor băneşti în lei moldoveneşti, fapt ce determină excluderea de către ANRE a fondului de rulment din calculul preţului reglementat pentru gazele naturale.

ANRE menţionează că va monitoriza executarea de către „Modovagaz”  a prezentei hotărâri, iar după expirarea termenului moratoriului instituit asupra controlului de stat va relua activitatea de control în conformitate cu planul aprobat.

https://www.ipn.md/ro/anre-a-constatat-abateri-in-activitatea-moldovagaz-7966_1072890.html

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite