Ambasadorul român la Chişinău: România urmăreşte sprijinirea Moldovei în asigurarea securităţii sale energetice

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Drapel România Moldova

Obiectivele strategice urmărite de România în politicile sale energetice faţă de Republica Moldova vizează asigurarea securităţii energetice a statului moldovenesc. Pentru aceasta „este necesară interconectarea cu spaţiul UE, prin România, pentru diversificarea surselor de aprovizionare şi asigurarea unei mai mari eficienţe energetice prin reducerea pierderilor”.

Declaraţiile au fost făcute de Daniel Ioniţă, ambasadorul României la Chişinău, în cadrul videoconferinţei EU Debates Cafe a Institutului pentru Politici şi Reforme Europene (IPRE) cu genericul „Soluţii cheie pentru fortificarea independenţei şi securităţii energetice: creşterea eficienţei energetice şi promovarea energiei regenerabile”.

„Criza curentă a gazului e o dovadă a importanţei diversificării surselor de aprovizionare cu energie electrică. E important ca participarea la proiectele în domeniul energiei să ofere şanse corecte tuturor companiilor interesate să intre pe piaţa Republicii Moldova”, a specificat Daniel Ioniţă.

Statul moldovenesc trebuie să se racordeze la spaţiul european în materie de energie, „să îmbunătăţească activitatea autorităţilor de reglementare, să asigure un management profesionist în cadrul companiilor energetice şi, totodată, să conlucreze strâns cu UE, care poate asigura atât expertiza, cât şi un transfer util de bune practici în domeniu”, a specificat Daniel Ioniţă.

Ambasadorul a reiterat necesitatea implementării Pachetului 3 energetic de către Republica Moldova, prin care se va sprijini separarea activităţilor de distribuţie, de cele  de producţie de gaz, cu beneficii în ceea ce priveşte competiţia şi asigurarea accesului mai multor operatori pe piaţa energetică din Republica Moldova.

Daniel Ioniţă a menţionat că gazoductul Iaşi-Ungheni-Chişinău, finalizat complet, „este un succes al implicării României şi o soluţie viabilă pentru diversificarea aprovizionării cu gaz, lucru dovedit deja în actuala criză, când a fost livrată prima cantitate de gaz prin acest gazoduct pentru a compensa presiunea de sistem”.

Cu referire la interconectarea reţelelor de energie electrică, ambasadorul a reiterat necesitatea finalizării proiectelor în derulare, în special linia Vulcăneşti-Chişinău şi staţia back to back de la Vulcăneşti.

România sprijină Republica Moldova în asigurarea unei mai mari eficienţe energetice. Daniel Ioniţă a adus în acest sens exemplul satului Feşteliţa, unde recent a fost inaugurat unui parc fotovoltaic şi unele noi edificii, cu sprijinul României.

Daniel Ioniţă a subliniat importanţa racordării Republicii Moldova la politicile europene în domeniul energiei regenerabile. „Comisia Europeană a adoptat în această săptămână raportul privind starea Uniunii Energetice în 2021, care evaluează progresele înregistrate de UE în realizarea tranziţiei către o energie curată la aproape doi ani de la lansarea Parteneriatului Verde European. Raportul arată că în 2020 sursele regenerabile de energie au depăşit pentru prima dată combustibilii fosili, ca sursă principală de energie în UE, generând 38% din energia electrică, faţă de 37% în cazul combustibililor fosili. Până în prezent 9 state membre ale UE au eliminat deja cărbunele, alte 13 s-au angajat să-l elimine treptat până la o anumită dată, iar 4 analizează posibile calendare de eliminare. În 2020 emisiile de gaze cu efect de seră din spaţiul UE 27 au scăzut cu aproape 10% faţă de anul 2019 – o scădere record a emisiilor, datorată în principal pandemiei COVID-19, aducând reducerea globală a emisiilor la circa 31%, comparativ cu nivelul anului 1990”, a relatat Daniel Ioniţă.

Evenimentul a fost organizat în cadrul proiectului „EU debates café: Avansarea cunoaşterii şi expertizei privind instituţiile şi politicile UE în Republica Moldova”, implementat de IPRE în cooperare cu Fundaţia Hanns Seidel în Republica Moldova şi cu sprijinul financiar al Ministerului Federal pentru Cooperare Economică şi Dezvoltare.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite