Analişti: Cele mai probabile scenarii sunt fie alegeri anticipate, fie o coaliţie PDM-PSRM

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO presedinte.md
FOTO presedinte.md

Cele mai probabile scenarii de evoluţie a lucrurilor în Parlament sunt fie alegeri anticipate, fie o coaliţie formată din Partidul Democrat şi Partidul Socialiştilor. Totodată, în cazul unei coaliţii de acest fel, nu se ştie care dintre formaţiuni este gata să facă cedări, consideră comentatorii politici, transmite IPN.

Analistul politic Victor Ciobanu este de părere că şansele sunt 50:50. 50 la sută din şanse merg spre formarea unei coaliţii de guvernare de către PDM şi PSRM care au găsit nişte puncte de tangenţă – cele sociale. În realitate, punctele divergente nu sunt atât pe politică externă, cât pe partajarea funcţiilor într-un eventual Guvern. Celelalte 50% sunt pentru organizarea alegerilor anticipate. Şi aici Victor Ciobanu spune că ar exista două variante: anticipate în actualele condiţii şi schimbarea condiţiilor de organizare a unui nou scrutin de către blocul ACUM şi PSRM.

„Ceea ce s-a întâmplat astăzi cu ACUM este consecinţa faptului că ei nu articulează foarte concret anumite lucruri. Trebuia să spună foarte clar: noi invităm socialiştii în vederea următoarelor lucruri: mergem sigur la alegeri anticipate, nu formăm coaliţii de guvernare, mergem pe pachetul pe care noi le-am propus”, a menţionat comentatorul politic la emisiunea „Punctul pe azi” de la postul de televiziune TVR Moldova.

Politologul Igor Volniţchi spune că o astfel de coaliţie nu poate fi creditată cu mai mult de 30%. În opinia lui, atât timp cât Partidul Democrat, măcar teoretic, are şansa de a exercita singur puterea, va profita de orice variantă pentru a rămâne de unul singur la guvernare. „Nu va fi prea greu pentru PDM să-şi asigure o majoritate confortabilă. Au deja experienţă în acest sens”, spune Igor Volniţchi.

În opinia lui, va fi foarte dureros pentru PDM să cedeze fie funcţia de preşedinte al Parlamentului, fie funcţia de premier. „În acest caz, ei ar trece pe un plan secund în administrarea treburilor ţării ceea ce nu este specific acestui partid”, a notat politologul. Igor Volniţchi spune că mai multe şanse ar exista fie pentru varianta alegerilor anticipate, fie pentru formarea unei majorităţi după modelul din 2016.

Fostul deputat Mihai Godea spune că îi vine greu să creadă că PDM va merge ideologic pe mâna PSRM. Dacă va decide să meargă într-o coaliţie, socialiştii vor merge pe mâna democraţilor. „PDM şi-a devorat toţi partenerii şi prin această alianţă PSRM ar trebui să se pregătească”, spune Mihai Godea. Fostul deputat spune că este sceptic în ceea ce priveşte crearea unei coaliţii majoritare şi, mai degrabă, este posibilă o guvernare minoritară. De asemenea, nu exclude nici alegerile parlamentare anticipate.

Marţi, 2 aprilie, la invitaţia preşedintelui Igor Dodon, au avut loc discuţii ale şefului statului cu liderii Partidului Socialiştilor şi Partidului Democrat. Co-preşedinţii blocului ACUM au fost invitaţi la discuţii, dar nu au fost prezenţi.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite