Avocatul Ion Creţu: Miliardul a fost furat de Vlad Plahotniuc prin intermediul lui Ilan Şor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO tv8.md
FOTO tv8.md

Ion Creţu, avocatul omului de afaceri Veaceslav Platon, susţine că miliardul de dolari din sistemul bancar a fost furat de fostul lider al Partidului Democrat, Vladimir Plahotniuc, prin intermediul fostului primar de Orhei, Ilan Şor, transmite IPN.

Avocatul susţine că a ajuns la această concluzie după ce a studiat 50% din rulajele bancare care au fost efectuate. Potrivit lui, „ceea ce a furat Plahotniuc, i-a fost incriminat lui Platon”. Declaraţiile au fost efectuate în cadrul emisiunii „Politica Nataliei Morari” de la postul de televiziune TV8.

„Este proba cea mai mare – rulajele. Dacă tu îl învinuieşti pe Platon, fii bun şi prezintă rulajele la dosar. Dar rulajul nu este prezentat la dosar. Noi prezentăm rulajul şi arătăm că banii nu se duc la Platon, se duc în cu totul altă parte. Poftim, investigaţi, căutaţi mai departe unde se duc banii - în companii ale lui Şor”, a declarat Ion Creţu.

Potrivit lui, procurorii în instanţă făceau doar trimitere la declaraţiile lui Ilan Şor, dar nu se baza, ca probe, pe rulajele bancare. „Din rulajele pe care le deţin, 40 de milioane de dolari au fost ridicaţi cash din Unibank. Se afirmă că au fost scoşi de o persoană din Federaţia Rusă care n-a fost niciodată în Moldova. Ea a fost învinuită mai întâi în dosarul Filat, după aceasta au scos-o din învinuire, acum o învinuiesc în dosarul lui Platon”, a declarat avocatul.

Ion Creţu spune că în dosar este indicat expres că banii ar fi fost ridicaţi personal chiar dacă s-a demonstrat că acel om nu a fost niciodată în Republica Moldova. Avocatul susţine că Centrul Naţional Anticorupţie era la curent cu toate tranzacţiile care se făceau la instituţiile bancare, dar nu a acţionat. „Elementar, ei nu au audiat nici persoana responsabilă de la bancă care a eliberat aşa sumă de bani. Ei au vrut, prin diferite metode, aceşti bani să-i pună pe spatele altcuiva că i-a sustras – de la început lui Filat, mai apoi lui Platon”, a explicat apărătorul.

Avocatul spune că din tranzacţiile pe care le-a studiat se vede clar că aproximativ 10 companii prin care se transferau bani erau gestionate de un şofer al lui Ilan Şor.

Ion Creţu spune că de când a devenit avocatul omului de afaceri şi fostului deputat Veaceslav Platon a dus o viaţă de coşmar. Potrivit lui, era urmărit zi şi noapte, la oficiu, acasă, pe drum de maşini din subordinea Ministerului de Interne. Acesta a fugit din ţară pentru că a aflat informaţii că urma să fie pus sub arest. Acum câteva zile a revenit în ţară.

Omul de afaceri şi fost deputat Veaceslav Platon a fost reţinut în iulie 2016, pentru escrocherie şi spălare de bani în proporţii deosebit de mari, fapt ce a dus la prejudicierea Băncii de Economii cu peste 800 de milioane de lei. El a fost condamnat la 30 ani de închisoare în baza a două dosare penale şi îşi exercită pedeapsa în penitenciar.

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite