Fost preşedinte al CC: În Constituţie nu este indicat un termen pentru alegerea preşedintelui Parlamentului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dumitru Pulbere, fostul preşedinte al Curţii Constituţionale, spune că în Constituţie nu este indicat un termen pentru alegerea preşedintelui Parlamentului. Potrivit lui, partidele politice care au acces în legislativ au la dispoziţie 15 zile pentru formarea fracţiunilor parlamentare. Declaraţiile au fost făcute la postul de televiziune NTV Moldova, transmite IPN.

Ex-preşedintele Curţii Constituţionale spune că Legea Supremă nu operează cu termenul „coaliţie”, dar cu termenul „fracţiune”. Însă acum nu se poate vorbi despre fracţiuni pentru că ele încă nu s-au format. În opinia lui, în legislativ poate fi formată orice fel de majoritate parlamentară, însă crede că nu va fi aplicată procedura de „atragere” a deputaţilor din alte partide.

Potrivit lui Dumitru Pulbere, prin ultima declaraţie făcută de înaltul reprezentant pentru afaceri externe şi politică de securitate, Federica Mogherini, că nu ţine de UE să intre în discuţii privind formarea Guvernului şi formarea coaliţiei, UE dă de înţeles că deputaţii moldoveni trebuie să formeze o coaliţie în Parlament aşa cum consideră ei de cuviinţă.

Referitor la propunerea PDM făcută blocului ACUM privind cedarea funcţiei de premier în viitorul Guvern, Dumitru Pulbere spune că în dezbaterile politice acest lucru nu este interzis şi nu este examinată decât ca o declaraţie politică: „Nimic nu le împiedică să facă acest lucru”.

Politologul Boris Şapovalov consideră că dacă blocul ACUM va înainta un candidat la funcţia de preşedinte al Parlamentului şi dacă va participa la vot, atunci se poate spune că majoritatea parlamentară este formată. El aminteşte că votul pentru preşedintele legislativului este secret, iar socialiştii şi-au prezentat clar poziţia că nu vor vota separat, ci cu întreaga fracţiune. „Dacă ACUM va participa la alegerea preşedintelui Parlamentului, pentru mine e clar că va exista „Alianţa pentru Integrare” în frunte cu Partidul Democrat” spune politologul.

Totodată, Boris Şapovalov spune că se poate bănui despre ce va vorbi preşedintele Igor Dodon în prima şedinţă a Parlamentului. Cel mai probabil, va îndemna deputaţii să reiasă din interesele statului şi ale alegătorilor. Potrivit lui, şeful statului va vorbi despre neutralitate, statalitate, politica externă echilibrată – punctele de bază pe care el le promovează.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite