Fracţiunea PAS din CMC dă vina pe Ion Ceban pentru faptul că Chişinăul devine tot mai murdar

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Primarul Ion Ceban
Primarul Ion Ceban

Municipiul Chişinău devine tot mai poluat şi mai murdar, constată Fracţiunea Partidului Acţiune şi Solidaritate a Consiliului municipal Chişinău, care îl acuză pe primarul Ion Ceban de lipsă de viziune privind managementul deşeurilor, dar şi de incompetenţa de a implementa proiectele în domeniu elaborate de fracţiunile municipale.

Declaraţiile au fost făcute la o conferinţă de presă de către  vicepreşedintele Fracţiunii PAS, Zinaida Popa, transmite IPN.

Zinaida Popa a remarcat că municipiul Chişinău produce zilnic aproximativ 600 de tone de deşeuri, care ajung la poligonul de la Ţânţăreni. „Însă poligonul de la Ţânţăreni va deveni neîncăpător peste 7 ani. Respectiv, Primăria municipiului Chişinău va fi nevoită să caute un alt loc pe care să-l umple cu gunoi. Cu regret, nici Regia Autosalubritate, nici primarul, nu au o viziune clară despre managementul deşeurilor pe termen lung. Primarul Ion Ceban, dacă vrea să avanseze la acest subiect, trebuie să deschidă strategia naţională de gestionare a deşeurilor şi să-şi seteze planul de acţiuni în aşa fel încât să meargă pe aceleaşi principii ca Ministerul Mediului”, a menţionat consiliera PAS.

O primă etapă de soluţionare a problemei deşeurilor, sugerată de consilierii PAS, ar fi crearea unei linii pentru sortarea deşeurilor municipale. Fracţiunea PAS a elaborat câteva proiecte de decizie, susţinute de către majoritate consilierilor din CMC. Acestea puneau în sarcina Regiei  Autosalubritate să elaboreze schema de colectare şi transportare separată a deşeurilor menajere sortate. „Dacă aceste lucruri erau să fie duse la capăt, deja era să avem sortare şi să scăpăm de mirosul urât în blocurile locative”, a spus vicepreşedinta Fracţiunii PAS.

Zinaida Popa a atenţionat că anual Chişinăul produce peste 200 de mii de tone de deşeuri. Doar 7-8% din deşeurile reciclabile sunt sortate şi supuse reciclării. Peste 90% ajung la poligonul de la Tânţăreni. „Acel mix de metan produs din deşeuri organice şi mase plastice depozitate la poligon la temperaturi ridicate se inflamează foarte uşor, provocând un dezastru ecologic în regiunea de amplasare a poligonului de la Ţânţareni”, a subliniat  consiliera PAS.

Roman Roşca, secretarul Fracţiunii PAS din CMC, l-a acuzat pe primarul Ion Ceban că, în loc să gândească strategic şi să întreprindă acţiuni pentru a soluţiona problema deşeurilor, el vrea să împrumute 23 mln euro pentru a cumpăra autospeciale noi la ÎM Regia Autosalubritate. „Ion Ceban vrea să procedeze la fel cum a făcut cu achiziţia autobuzelor, să cheltuiască banii cetăţenilor pentru a-şi face PR, fără a avea o viziune despre ce va face în viitor. Achiziţia noilor „maşinuţe” nu va soluţiona nicidecum problema deşeurilor din mun. Chişinău. Primarul habar nu are şi nu-i pasă unde va fi dus gunoiul din Chişinău peste 7 ani. Va fi creată o nouă bombă ecologică în apropierea capitalei? Asta nu este o soluţie bună”, a menţionat Roman Roşca.

Consilierii PAS îi cer lui Ion Ceban „să-şi îndeplinească angajamentele promise locuitorilor din municipiul Chişinău, iar dacă îi este dificil în unele domenii mai complexe, să nu-i fie ruşine să ceară ajutor”.

Ion Ceban are anunţată pentru astăzi o conferinţă de presă la tema problemei deşeurilor din capitală.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite