Iurie Reniţă: Parlamentul trebuie să ridice imunitatea a trei deputaţi socialişti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deputaţii Iurie Reniţă, Octavian Ţîcu şi Lilian Carp solicită procurorului general, Alexandr Stoianoglo, să vină în plenul Parlamentului pentru a cere ridicarea imunităţii a trei deputaţi socialişti.

Cei trei parlamentari, Corneliu Furculiţă, Vasile Bolea şi Vladimir Odnostalco, sunt învinuiţi de colegii lor deputaţi de fals în declaraţii şi neincluderea intenţionată în declaraţiile de avere a unor date.

Iurie Reniţă a declarat, într-o conferinţă de presă susţinută marţi înaintea şedinţei Parlamentului, că deputatul socialist Corneliu Furculiţă, proprietar al Media SRL, a semnat trei contracte de împrumut cu propria companie, în valoare totală de 1,499 milioane de euro, mijloace băneşti care urmau a fi utilizate pentru finanţarea campaniei electorale la prezidenţialele din 2016. Reniţă a precizat că operează cu informaţii dintr-un raport al CNA din 2016, cu privire la prevenirea şi spălarea banilor în perioada campaniei electorale prezidenţiale. Banii nu figurează în declaraţia de avere depusă de Corneliu Furculiţă, a mai spus acesta.
 
Parlamentarul afirmă că a obţinut dovezi care confirmă faptul că o parte din deputaţii socialişti au beneficiat de mijloace băneşti vizate în cunoscutul dosar Bahamas. Iurie Reniţă a amintit şi de faptul că procurorul general a clasat dosarul pornit ca urmare a secvenţelor video în care preşedintele Igor Dodon „vorbeşte despre finanţările ilegale şi tentativele de a muşamaliza dosarul Bahamas”. „E obligaţia noastră faţă de cetăţeni să-i informăm corect şi veridic despre ce s-a întâmplat şi ce se poate întâmpla, pentru că suntem, din nou, în prag de alegeri prezidenţiale”, a mai spus Iurie Reniţă.

Octavian Ţîcu, la aceeaşi conferinţă de presă, a declarat că Igor Dodon a câştigat alegerile din 2016 cu ajutorul unor scheme frauduloase, în care au fost vizaţi Corneliu Furculiţă Vasile Bolea şi Vladimir Odnostalco, „deputaţi care fac parte din cercul apropiat al preşedintelui”.

Deputatul Lilian Carp a menţionat că declaraţiile făcute în conferinţa de presă sunt pentru a sesiza organele de drept să nu claseze dosarul vizând pretinse fapte de spălare de bani, în care sunt vizate persoane afiliate PSRM.

Solicitată de IPN, ofiţerul de presă al PSRM, Irina Astahova, a declarat că nu are ce comenta la aceste acuzaţii şi a sugerat să fie întrebaţi direct deputaţii vizaţi.

Procuratura Generală precizează, la acest subiect, că acţiunile de urmărire penală în dosarul vizând pretinse fapte de spălare de bani continuă. „Menţionăm că acest dosar a fost iniţiat de Procuratura Anticorupţie în anul 2016 şi lăsat ulterior în nelucrare mai bine de trei ani. În prezent, urmărirea penală continuă, iar instituţia va informa periodic despre soluţiile adoptate pe caz!, a declarat pentru IPN purtătorul de cuvânt al Procuraturii Generale, Maria Vieru.

https://www.ipn.md/ro/iurie-renita-parlamentul-trebuie-sa-ridice-imunitatea-a-trei-7965_1072244.html

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite