Maia Sandu: Alegerile seamănă tot mai mult cu o şarlatanie, nu cu alegeri libere şi corecte

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Adevărul
FOTO Adevărul

Reprezentanţii Blocului electoral ACUM afirmă că în această campanie electorală au fost folosite armate de troli pentru a denigra opoziţia şi pentru a cânta osanale regimului, încercându-se astfel influenţarea deciziei alegătorilor.

Copreşedinta Blocului, Maia Sandu, susţine că, şi după ce trolii au fost deconspiraţi, PDM a fabricat un video şi poze prin care încearcă să demonstreze că ea este lesbiană. Politiciana a declarat că nu este ea în imagini şi că nu a fost niciodată în oraşul Munchen, în care s-ar fi făcut filmările, transmite IPN.

„Cu fiecare zi cu cât ne apropiem de ziua alegerilor, acestea seamănă tot mai mult cu o şarlatanie, nu cu alegeri libere şi corecte. În fiecare zi suntem martorii a nenumărate abuzuri comise de PDM şi sateliţii săi – mituirea alegătorilor, folosirea resurselor administrative, nedeclararea banilor prin care se finanţează campania, obstrucţionarea votului a tot mai mulţi cetăţeni. Dar cea mai mare pacoste a acestor alegeri o reprezintă dezinformarea, ştirile false. Guvernarea cheltuie milioane pe fabricarea şi distribuirea minciunilor pentru ca să zăpăcească oamenii, ca să le obţină votul prin minciună” a declarat Maia Sandu într-o conferinţă de presă.

Potrivit ei, „holdingul lui Plahotniuc, finanţat din banii furaţi de la cetăţeni, lucrează zi şi noapte, la fel ca şi televiziunile lui Dodon, finanţate din offshore, iar acum ştirile false au invadat şi spaţiul online”. Maia Sandu afirmă că „aceste încercări de manipulare sunt inspirate direct din arsenalul de luptă al Kremlinului împotriva democraţiei din Vest. Fabrica din troli din Republica Moldova funcţionează după aceleaşi tipare ca şi cele folosite pentru a influenţa rezultatele alegerilor în SUA, dar şi ale referendumului din Marea Britanie”.

„Ştiam cu toţii de existenţa acestei fabrici de troli, acum ştim şi unde s-a cuibărit aceasta, chiar în Guvern. Asta ne-o spune compania Facebook, care a anulat 20 de pagini false şi peste 160 de conturi false şi care spune, în comunicatul său, că multe din aceste conturi erau administrate de angajaţi ai Guvernului. Cetăţenii plătesc angajaţii Guvernului să elaboreze politici şi legi care să le facă viaţa mai bună, or ei scornesc minciuni”, a mai spus politiciana.

Sergiu Litvinenco, candidat ACUM în circumscripţia naţională, a declarat că în această campanie se constată o utilizare halucinantă a resurselor administrative de către PDM. Potrivit lui, zilnic o bună parte din funcţionarii de stat, din bani publici, în orele de serviciu şi cu automobile de serviciu, merg alături de liderii PDM în teritoriu. ACUM va depune la Comisia Electorală Centrală cel puţin şapte contestaţii în raport cu aceste acţiuni. De asemenea, va cere retragerea PDM din cursa electorală, după ce compania Facebook „a făcut practic tot ce trebuia să facă autorităţile moldoveneşti, care sunt incapabile, şi a constatat că este vorba despre o reţea care a acţionat concertat, în cadrul Guvernului şi înşişi exponenţi PDM au recunoscut acest fapt”.

Cu 10 zile până la alegeri, reţeaua de socializare online Facebook a închis aproape 200 de conturi şi pagini adresate publicului moldovean şi gestionate de troli, adică persoane care-şi ascundeau consecvent identitatea reală. Ca urmare, Guvernul Republicii Moldova a venit cu o reacţie în care „salută orice iniţiativă de luptă cu fenomenul Fakenews, specific atât în spaţiul occidental, dar cu precădere în zona Europei de Est”. „În ceea ce priveşte comentariile sau postările făcute de lucrătorii din cadrul instituţiilor publice, precizăm că din bugetul de stat sunt plătiţi peste 200 de mii de angajaţi, iar Guvernul Republicii Moldova nu verifică activitatea pe conturile private de pe reţelele sociale ale angajaţilor săi. Mai mult, aceştia au diverse opţiuni politice, opinii, iar statul este obligat să păstreze graniţa dintre lupta cu fenomenul FakeNews şi garantarea libertăţii de exprimare a cetăţenilor. De aceea, în scopul combaterii fenomenului de FakeNews vom solicita informaţii suplimentare de la compania Facebook”, se mai menţionează în reacţia executivului.

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite