Primul raport interimar al Misiunii ENEMO referitor la alegerile din 24 februarie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Conduita organelor de gestionare a alegerilor pe parcursul perioadei electorale în Moldova poate fi caracterizata ca şi una profesională şi transparentă, însă activitatea Consiliilor Electorale de Circumscripţie a fost considerată una prea strictă de o parte din candidaţi, rezultând într-un număr relativ înalt al semnăturilor invalidate, chiar şi pentru greşeli tehnice minore.

Acest fapt a fost concluzionat în Raportul intermediar prezentat la conferinţa de presă a Misiunii Internaţionale de Observare a Alegerilor ENEMO în Moldova.

Şeful Misiunii, Dritan Taulla, a menţionat faptul că performanţa Comisiei Electorale Centrale a fost una profesională în aspectele observate.

„Sesiunile CEC sunt transparente, deschise pentru mass-media şi observatori, la fel şi pentru public prin streaming online. ENEMO apreciază modificările legale privind procesul de colectare a semnăturilor, cum ar fi eliminarea unui număr de proceduri birocratice inutile şi reducerea numărului de semnături necesare, în conformitate cu recomandările anterioare ale Comisiei de la Veneţia, ENEMO şi OSCE/ ODIHR”, a spus Dritan Taulla.

Şeful adjunct al Misiunii, Bosko Nenezic, a explicat că un număr de interlocutori ai Misiunii de Observare a Alegerilor şi-au exprimat îngrijorarea că unele modificări introduse recent în cadrul legal ar putea cauza dificultăţi concurenţilor şi alegătorilor de a înţelege în mod corespunzător procedurile noi şi, mai important, consecinţele sistemului nou introdus.

„ENEMO foloseşte această ocazie pentru a condamna toate atacurile împotriva concurenţilor şi candidaţilor electorali, precum şi orice altă încercare de a împiedica părţile interesate electorale şi non-electorale relevante să organizeze, să participe, să monitorizeze sau să raporteze asupra procesului electoral”, a remarcat Dritan Taulla.

În plus, ENEMO îndeamnă toate autorităţile de stat relevante să depună tot efortul pentru a preveni astfel de cazuri şi să acţioneze rapid pentru a investiga şi a aduce eventualii făptaşi în faţa justiţiei, astfel încât să se asigure dreptul fiecărui concurent de a desfăşura o campanie liberă.

„Următorul raport va fi axat, în principal, pe Campania electorală, listele alegătorilor, pregătirile pentru Ziua Alegerilor, eventuale plângeri şi contestaţii, la fel ca şi alte aspecte”, a spus Bosko Nenezic.

Urmând invitaţia Comisiei Electorale Centrale a Republicii Moldova, ENEMO a detaşat o Misiune Internaţională de Observare a Alegerilor pentru a observa Alegerile Parlamentare din 2019, care vor avea loc la 24 februarie. Misiunea este alcătuită din Echipa de bază formată din opt experţi internaţionali, cu sediul la Chişinău, şi zece observatori pe termen lung, separaţi în cinci echipe multinaţionale, formate din 2 persoane, pe întreg teritoriul ţării.

Echipa de bază a fost creată la începutul perioadei electorale, în timp ce observatorii pe termen lung au fost detaşaţi la 10 ianuarie 2019. Misiunea de Observare a Alegerilor evaluează procesul electoral în legătură cu compatibilitatea cu criteriile şi standardele internaţionale pentru alegeri democratice şi cadrul legal al Republicii Moldova. ENEMO nu va contracta observatori adiţionali pe termen scurt pentru Ziua Alegerilor. Totuşi, cel puţin şapte echipe de observatori, în echipe a câte două persoane, vor fi formate din membrii actuali ai Misiunii de Observare a Alegerilor pentru a monitoriza scrutinul, numărarea voturilor şi totalizarea rezultatelor unui număr al secţiilor de votare.

Misiunea de Observare a Alegerilor din cadrul ENEMO în Moldova pentru Alegerile Parlamentare din 2019 este susţinută financiar de Ambasada Regatului Ţărilor de Jos; Suedia; Fundaţia Naţională de Dotare a Congresului SUA, prin Institutul Naţional Democratic; şi Uniunea Europeană.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite