Un agricultor şi consilier „neafiliat” din Căuşeni i-ar putea lua locul lui Iurie Leancă în Parlament. Cărei fracţiuni sau grup se va alătura

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Vicepreşedintele Parlamentului, Iurie Leancă, a acceptat funcţia de vicepremier pentru integrare europeană, un portofoliu nou care urmează să apară în Guvern, iar astfel, va trebui să cedeze mandatul de deputat obţinut pe lista Partidului Liberal Democrat din Moldova. Astfel, PLDM s-ar putea alege cu un nou deputat în Parlament, fie la cei cinci actuali deputaţi neafiliaţi se va mai adăuga unul, cel puţin pentru următoarea jumătate de an, după care ar putea adera la vreo fracţiune sau grup existent în Legislativ.

Ultimul deputat care a acces în Parlament pe lista PLDM, asta după ce fostul vicepreşedinte al Parlamentului Liliana Palihovici a renunţat la mandat este neafiliatul Nicolae Olaru. Următorul după acesta este agricultorul din Căuşeni Nicolae Fachira, inclus pe poziţia 36 în lista candidaţilor supleanţi ai Partidului Liberal Democrat din Moldova.

Fachira este agricultor care deţine circa 2000 de ha de teren agricol, este fondator al mai multor societăţi cu răspundere limitată specializate în servicii pentru agricultură, fabricarea făinii, cultura cerealelor şi leguminoaselor boabe, inclusiv producerea seminţelor, comerţul cu ridicata al produselor agricole brute şi animalelor vii, precum şi comerţul cu amănuntul în magazine nespecializate, cu vânzare predominantă de produse alimentare, băuturilor şi produselor din tutun.

Vedeţi şi: Plahotniuc anunță schimbări masive în Guvern: Leancă, Gaburici și Tănase revin

Nu în ultimul rând, acesta este şi consilier raional în Căuşeni. Ce-i drept, actualmente, în dreptul acestuia nu este indicată apartenenţa politică. Astfel, dacă va accepta mandatul de deputat nu se ştie dacă va adera la fracţiunea PLDM formată din cinci deputaţi sau va completa grupul celor cinci actuali deputaţi neafiliaţi – trei foşti liberali, o comunistă şi un fost liberal-democrat. La fel, acesta ar putea adera la grupul PPE în Parlament, care, în lipsa lui Iurie Leancă, va rămâne cu nouă deputaţi.

Potrivit Regulamentului Parlamentului, un deputat poate adera la fracţiunea pe lista partidului căruia a fost ales imediat după validarea mandatului, sau poate adera la o altă fracţiune parlamentară după jumătate de an de la părăsirea fracţiunii din care a făcut parte. La fel, potrivit celor mai recente modificări ale Regulamentului, care au permis crearea în Parlament a grupului PPE, un deputat poate adera oricând la un grup parlamentar existent, după părăsirea fracţiunii pe lista partidului căruia a fost ales.

După depunerea mandatului de către Iurie Leancă, Parlamentul va trebui să aleagă un alt vicepreşedinte de Parlament.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...