image
Sursa foto: ms.gov.md

UE și OMS au donat paturi și monitoare pentru pacienții din secțiile de terapie intensivă; Beneficiare, 12 spitale raionale

Republica Moldova a recepționat din partea Uniunii Europene şi a Organizației Mondiale a Sănătăţii 25 de paturi și 25 de monitoare portabile pentru pacienți, destinate secțiilor de terapie intensivă.

Echipamentele medicale au fost repartizate în 12 spitale raionale din Fălești, Ocnița, Dondușeni, Ungheni, Cimișlia, Briceni, Drochia, Cantemir, Leova, Nisporeni, Râșcani și Sângerei, dar și Centrul paliativ din Orhei.

Ministrul Sănătății, Ala Nemerenco, a mulțumim donatorilor pentru suportul acordat sistemului de sănătate din Republica Moldova: „Datorită acestor echipamente, spitalele raionale își vor fortifica capacitățile naționale de gestionare a fluxurilor de pacienți. Persoanele internate vor beneficia de condiții mai bune de tratament, iar medicii și lucrătorii medicali vor avea la dispoziție o varietate mai mare de utilaje”.

„Uniunea Europeană susține dotarea spitalelor din Republica Moldova cu echipamente necesare pentru salvarea de vieți. Suntem alături de cetățenii și autoritățile Republicii Moldova în combaterea pandemiei de COVID-19 și în gestionarea crizei refugiaților. Împreună, prin solidaritate și cooperare, putem depăși obstacolele”, a spus Victoria Neaga, manageră de proiecte în cadrul Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova.

„Prin intermediul acestei donații, ne demonstrăm angajamentul de susținere pe care ni l-am asumat față de eforturile Republicii Moldova de combatere a pandemiei de COVID-19 și de asigurare a unui tratament adecvat pentru persoanele refugiate din Ucraina, care ajung la terapie intensivă. Organizația Mondială a Sănătății continuă să fie alături de sistemul de sănătate și de lucrătorii medicali, prin donații, asistență tehnică și instruirea cadrelor medicale”, a continuat Miljana Grbic, reprezentanta OMS în Republica Moldova.

Iurie Osoianu, directorul Spitalului Raional Fălești, unde a avut loc ceremonia de donație, a menționat: „Echipamentele și dispozitivele pe care le-am primit ne vor ajuta foarte mult să gestionăm mai corect și mai rapid fluxul de pacienți. Donația ne va permite să asigurăm o calitate mai înaltă a actului medical”.

Donația, în valoare de 45.221 de euro, face parte din Proiectul Uniunii Europene și OMS „EU4Moldova: pentru un sistem de sănătate durabil”, cu perioada de implementare 2021-2024, ce are drept obiectiv general atenuarea impactului pandemiei COVID-19 în Republica Moldova și fortificarea sistemului național de sănătate pe termen lung.

Noutăţile partenerilor

comentarii: