Linkuri accesibilitate

Atacuri cu drone în Rusia, inclusiv în apropiere de Moscova și de o centrală nucleară


Militarii ucraineni ajută la evacuarea unui soldat rănit pe linia frontului în apropiere de Bakhmut, în regiunea Donețk.
Militarii ucraineni ajută la evacuarea unui soldat rănit pe linia frontului în apropiere de Bakhmut, în regiunea Donețk.

Rușii susțin că au respins mai multe atacuri cu drone în dimineața zilei de 1 septembrie, inclusiv în apropierea capitalei și a unei centrale nucleare. Pe de altă parte, armata ucraineană informează că contraofensiva sa continuă în estul și sudul țării.

Primarul Moscovei, Serghei Sobianin, afirmă că sistemele rusești de apărare aeriană au doborât o dronă care, susține el, se apropia de oraș. Drona a fost doborâtă în apropiere de Liuberți, la sud-est de Moscova, a scris Sobianin pe canalul său Telegram.

Potrivit agenției de știri de stat TASS, zborurile au fost suspendate pentru scurt timp pe cele trei mari aeroporturi din Moscova, Șeremetievo, Domodedovo și Vnukovo. În ultimele zile au avut loc întreruperi repetate ale decolărilor și aterizărilor pe aeroporturile din Moscova din cauza riscurilor pe care le prezintă dronele.

În altă parte, un atac cu drone a fost raportat la Kurceatov în regiunea Kursk unde se află o centrală nucleară, spune guvernatorul regional Roman Starovoit. Serviciile de urgență evaluează pagubele suferite de o clădire administrativă și una rezidențială în urma atacului, scrie guvernatorul pe aplicația de mesagerie Telegram. Starovoit nu a pomenit nimic despre posibilele pagube la centrala nucleară din Kursk și nici nu a dat detalii despre clădirile vizate.

Anterior, guvernatorul local al regiunii Pskov din vestul țării declara că apărarea aeriană rusă a neutralizat un obiect neidentificat în această regiune. Guvernatorul Mihail Vedernikov a postat pe Telegram o înregistrare video în care se văd gloanțele trasoare pe cer. El susține că nu au existat pagube la sol.

Regiunea Pskov, la aproximativ 700 de kilometri nord de granița cu Ucraina, a fost locul unui amplu atac cu drone la începutul acestei săptămâni. Pe 30 august, dronele au lovit un aeroport din această zonă, avariind patru avioane militare de transport Il-76, potrivit relatărilor rapoartelor locale. Atacul a făcut parte dintr-un val de drone care a vizat în acea zi șase regiuni rusești.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat pe 31 august că Ucraina a dezvoltat o armă care lovește o țintă la 700 de kilometri distanță, într-o aparentă referire la atacul asupra aeroportului din Pskov. Zelenski a afirmat pe canalul său Telegram că arma este produsă de Ministerul ucrainean al Industriilor Strategice, dar nu a oferit alte detalii.

Între timp, Statul Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei a anunțat că au avut loc peste 25 de confruntări directe pe linia frontului în ultimele 24 de ore. În jurnalul de front din 1 septembrie, armata ucraineană a declarat că forțele sale „continuă să desfășoare operațiuni ofensive în direcția Melitopol”.

Adresându-se miniștrilor de externe ai UE în orașul spaniol Toledo la 31 august, ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba i-a criticat pe cei contestă strategia contraofensivei și viteza de avansare a trupelor ucrainene în teritoriul controlat de Rusia.

Kuleba a declarat că acești critici îl desconsideră astfel pe soldatul ucrainean „care își sacrifică viața în fiecare zi, mergând înainte și eliberând un kilometru după altul de pământ ucrainean”. El a mai spus că acești critici ar trebui „să tacă”, invitându-i să încerce să elibereze singuri măcar un centimetru pătrat de teritoriu.

De la lansarea contraofensivei sale, Ucraina a recucerit mai multe de zece localități, dar nu a reușit încă să străpungă principalele linii de apărare ale Rusiei.

Kuleba și omologii săi au discutat despre continuarea sprijinului acordat Ucrainei. El i-a îndemnat să aprobe mai multe arme pentru a ajuta Kievul să lupte împotriva invaziei rusești. „Războiul face ravagii”, a spus Kuleba în discursul său în fața miniștrilor de externe din UE, cerând mai multe vehicule blindate și tancuri, precum și ambulanțe blindate, care sunt la mare căutare.

XS
SM
MD
LG