Linkuri accesibilitate

China a înființat peste 100 de secții de poliție în întreaga lume cu ajutorul unor țări-gazdă


Ofițeri de poliție chinezii Piața Republicii patrulând alături de poliție sârbi în Belgrad, Serbia, 20 septembrie 2019
Ofițeri de poliție chinezii Piața Republicii patrulând alături de poliție sârbi în Belgrad, Serbia, 20 septembrie 2019

Beijingul a înființat peste 100 de așa-numite secții de poliție de peste mări în întreaga lume pentru a monitoriza, hărțui și, în unele cazuri, repatria cetățenii chinezi care trăiesc în exil, folosind acordurile bilaterale de securitate încheiate cu țări din Europa și Africa, susține un nou raport citat de postul de televiziune CNN.

Organizația Safeguard Defenders, cu sediul la Madrid, care militează pentru drepturile omului, afirmă că a găsit dovezi că China operează 48 de noi secții de poliție în străinătate de când grupul a dezvăluit pentru prima dată existența a 54 de astfel de posturi în septembrie.

Conform unui raport anterior întocmit de Safeguard Defenders, aceste secții de poliție ar fi „convins” peste 230 de mii de cetățeni chinezi rezidenți în alte țări să revină în țară folosindu-se de presiuni directe sau de amenințarea integrității familiei rămase în țară.

Noul său raport („Patrulare și convingere”) analizează amploarea rețelei și examinează rolul pe care inițiativele comune de poliție între China și mai multe națiuni europene, inclusiv Italia, Croația, Serbia și România, l-au jucat în pentru a pregăti o extindere mai mare a secțiilor chinezești de peste hotare decât se știa până la apariția dezvăluirilor organizației.

Organizația spune că un cetățean chinez a fost constrâns să se întoarcă acasă de către agenți care lucrau sub acoperire într-o secție de poliție chineză de peste mări dintr-o suburbie a Parisului, recrutați în mod expres în acest scop, după cum, într-o dezvăluire anterioară, documenta cazul a doi exilați chinezi au fost întorși cu forța din Europa - unul din Serbia, celălalt din Spania.

Cine conduce secțiile de poliție?


Safeguard Defenders, care analizează documente oficiale chinezești din surse deschise pentru a găsi dovezi ale unor presupuse abuzuri ale drepturilor omului, a declarat că a identificat patru jurisdicții polițienești diferite ale Ministerului Securității Publice din China, active în cel puțin 53 de țări, pe toate continentele, înființate aparent pentru a-i ajuta pe expatriații din acele părți ale Chinei în ceea ce privește nevoile lor în străinătate.

Beijingul a negat faptul că administrează forțe de poliție nedeclarate în afara teritoriului său, iar Ministerul Afacerilor Externe a declarat în noiembrie pentru CNN: „Sperăm că părțile implicate nu vor mai exagera pentru a crea tensiuni. Folosirea acestui lucru ca pretext pentru a defăima China este inacceptabilă".

China susține că birourile din străinătate sunt centre administrative, înființate pentru a-i ajuta pe expatriații chinezi cu diverse operațiuni birocratice, de pildă să-și reînnoiască permiselor de conducere. De asemenea, China a declarat că birourile au fost o reacție la pandemia Covid-19, care a blocat mulți cetățeni în afara Chinei, în imposibilitatea de a-și reînnoi documentele.

După publicarea raportulul inițial al Safeguard Defenders, Ministerul Afacerilor Externe al Chinei susținea că stațiile de peste mări erau conduse de voluntari. Cu toate acestea, cel mai recent raport al organizației susține că una dintre rețelele de poliție examinate a angajat 135 de persoane pentru primele 21 de stații.

Activitățile consulare nedeclarate în afara misiunilor diplomatice oficiale ale unei națiuni sunt ilegale, cu excepția cazului în care o națiune gazdă și-a dat consimțământul explicit, iar raportul Safeguard Defenders susține că birourile de peste mări ale Chinei sunt anterioare pandemiei cu câțiva ani.

XS
SM
MD
LG