Linkuri accesibilitate

Curtea de Justiție a UE a scos doi oligarhi ruși de pe lista sancțiunilor din 2022 și 2023


Mihail Fridman (stânga) și Piotr Aven au fost incluși pe listele de sancțiuni după începerea invaziei rusești în Ucraina, în 2022.
Mihail Fridman (stânga) și Piotr Aven au fost incluși pe listele de sancțiuni după începerea invaziei rusești în Ucraina, în 2022.

Curtea de Justiție a Uniunii Europene a dat dreptate miliardarilor ruși, Piotr Aven și Mihail Fridman, care au cerut ridicarea sancțiunilor UE împotriva lor. Decizia a fost publicată pe pagina de internet a instanței de la Luxembourg.

Cei doi magnați, cofondatori ai Alfa Bank din Rusia, au fost incluși pe listele de sancțiuni după începerea invaziei rusești în Ucraina, în 2022. În decizia privind impunerea sancțiunilor UE se spune că Aven și Fridman sunt apropiați ai președintelui rus Vladimir Putin și au sprijinit acțiuni și politici care subminează sau amenință integritatea teritorială, suveranitatea și independența Ucrainei. Miliardarii ruși neagă acest lucru.

Decizia tribunalului UE se aplică sancțiunilor impuse celor doi magnați ruși între februarie 2022 și martie 2023. Cei doi rămân însă sub alte sancțiuni ale blocului comunitar.

Curtea de Justiție a Uniunii Europene a declarat că niciunul din motivele invocate de Consiliul European pentru includerea lui Piotr Aven și Mihail Fridman pe lista sancțiunilor nu a fost „suficient de întemeiat”.

Deocamdată, Piotr Aven și Mihail Fridman rămân pe lista celor sancționați de UE, care a fost reînnoită de două ori în anul 2023, și din nou în martie 2024.

Ca să iasă definitiv de pe lista sancțiunilor, cei doi magnați vor trebui să conteste noile decizii ale Bruxellesului. Pe de altă parte, UE trebuie să demonstreze că nu este vorba despre o simplă reînnoire a listei, ci de o listă complet nouă.

Pe lângă UE, sancțiuni împotriva lui Aven și Fridman au fost impuse de SUA, Marea Britanie, Ucraina și alte câteva state aliate Kievului. Aceste jurisdicții nu sunt vizate de decizia instanței UE.

După ce a fost inclus pe listele de sancțiuni, Aven s-a plâns de dificultățile cu care s-a confruntat din cauza sancțiunilor. „Mi se va permite să angajez o femeie de serviciu sau un șofer? Eu nu conduc... Poate că va conduce fiica. Nu înțelegem cum să supraviețuim”, spunea oligarhul, într-un interviu pentru Financial Times, în martie 2022. El a respins, de asemenea, apropierea sa de Kremlin și a spus că este „foarte ciudat să te afli sub sancțiuni doar pentru că te întâlnești cu președintele”. Aven a afirmat că „a încercat să fie total în afara politicii”.

Fundația Anticorupție (FBK) a regretatului opozant rus Aleksei Navalnîi l-a inclus pe Mihail Fridman și pe alți acționari importanți ai Alfa Group pe o listă de „corupți și instigatori la război”, care ar trebui sancționați. Lista are peste 200 de nume și a fost alcătuită la solicitarea diplomației britanice.

Fostul director al Fundației Anticorupție, Leonid Volkov, a criticat ridicarea sancțiunilor împotriva lui Aven și Fridman, spunând că decizia Curții de Justiție a UE este un semn „foarte, foarte rău”. „Nu are niciun sens ceea ce au făcut europenii acum. Fridman și Aven nu au spus nimic, niciodată în public, împotriva războiului, nu au intrat niciodată în conflict cu Putin. Instanța UE le-a dat pur și simplu ceea ce au vrut, pe o tavă de argint”.

XS
SM
MD
LG