Linkuri accesibilitate

„Orice asistență ar trebui să fie în concordanță cu protejarea suveranității R.Moldova” (Dereck J.Hogan/TV8)


Revista presei matinale.

Creditul pe care autorităţile intenţionează să îl ia din Rusia nu vine să redirecţioneze economia R. Moldova, ci să-l menţină pe Igor Dodon la putere. Părerea aparţine lui Victor Chirilă, directorul Executiv al Asociaţiei pentru Politică Externă, citat de TVR MOLDOVA.

Revista presei matinale cu Natalia Sergheev
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:34 0:00



„Asistenţa pe care ne-a oferit-o până în prezent Rusia şi China este infimă în comparaţie cu asistenţa pe care ne-o oferă UE şi comunitatea occidentală. Mă refer la SUA, FMI, Banca Mondială, etc. Aceştia sunt partenerii noştri de nădejde, care ne vor ajuta să facem faţă crizei COVID şi să repornim economia”, afirmă Chirilă.

Portalul Deschide.md îl citează pe raportorul Parlamentului European pentru Republica Moldova, Dragoș Tudorache, care se arată preocupat de acordul de împrumut pe care Guvernul PSRM-PDM și președintele Dodon l-au încheiat cu Federația Rusă. Potrivit acestuia, apar semne de întrebare atunci când vine vorba de argumentele, politice și economice, pentru care guvernul Chicu i-a oferit o asemenea șansă Moscovei să schimbe destinul unei națiuni. „Banii pe care o țară alege să îi acceseze nu sunt fără culoare. Și nici modul sau condițiile în care astfel de fonduri sunt acordate nu sunt indiferente”, afirmă demnitarul. Tudorache se arată încrezător că drumul pe care trebuie să-l urmeze R. Moldova este integrarea în UE, însă nu este convins că cei de la Chișinău își doresc același lucru.

Despre Dodon în căutarea „Calului Troian” scrie Petru Grozavu pentru Ziarul de Gardă. Autorul consideră că lupta cu COVID-19 în R. Moldova nu e decât un spectacol electoral, regizat de Igor Dodon, prin care „președintele” caută să își facă, cu ajutorul lui Chicu și Dumbrăveanu, imagine electorală de cel mai mare luptător pentru binele națiunii. În opinia sa, „Calul Troian” pe care-l încălecase Dodon în 2016, s-ar putea să nu-l mai slujească. Grozavu scrie că numai cu Putin, fără Plahotniuc, puține șanse, oricât de mult i-ar umfla sondajele ratingul. „Va fi COVID-ul noul „Cal Troian” al lui Dodon? În 2005, Voronin câștiga al doilea mandat nu pentru că a fost cel mai tare, dar pentru că a acționat slab opoziția”, scrie Grozavu.

TV8 îl citează pe ambasadorul Dereck J. Hogan care a atras atenția că „orice asistență ar trebui să fie în concordanță cu protejarea suveranității Republicii Moldova”. Diplomatul a făcut aluzie la Acordul de creditare pe care l-a semnat Moldova cu Federația Rusă. Diplomatul a mai anunțat că a discutat cu Igor Dodon o gamă largă de probleme, inclusiv sprijinul SUA pentru Republica Moldova în timpul crizei COVID-19, creditul FMI de asistență de urgență în valoare de 235 de milioane USD, reforma justiției și cooperarea continuă în domeniul securității.

Jurnal.md a publicat mărturiile Ninei Cristel, din Chișinău, care a devenit mamă pentru a doua oară într-o perioadă în care peste tot în țară se vorbește despre coronavirus, interdicții și incertitudini privind viitorul apropiat. Cristel povestește că a născut purtând mască și mănuși și că tot personalul care a asistat la naștere purta mască și mănuși. În această perioadă însă, nu sunt permise nici vizitele, nici asistarea la naștere, astfel că pe coridoare persistă o liniște profundă, se mai scrie în articol.

XS
SM
MD
LG