Linkuri accesibilitate

Partidul lui Vladimir Putin câștigă alegerile organizate de Rusia în regiunile ocupate din Ucraina


Alegerile pentru parlamentul rus și guvernatori regionali au avut loc și în regiunile ucrainene Donețk, Lugansk, Zaporojie și Herson, pe care Kremlinul pretinde că le-ar fi anexat anul trecut.
Alegerile pentru parlamentul rus și guvernatori regionali au avut loc și în regiunile ucrainene Donețk, Lugansk, Zaporojie și Herson, pe care Kremlinul pretinde că le-ar fi anexat anul trecut.

Duminică au avut loc alegeri regionale și municipale în Rusia și în regiunile ocupate ilegal din Ucraina. A rezultat o pretinsă susținere puternică pentru președintele Vladimir Putin și partidul său, Rusia Unită.

Opoziție, în adevăratul sens al cuvântului, nu a existat. În multe regiuni, membrilor din partidele de opoziție nu le-a fost permis să candideze. Unii opozanți au fost arestați, le-au fost vandalizate casele și mașinile. Unii observatori ai alegerilor au fost chemați la armată.

În regiunile ocupate din Ucraina în care s-au organizat alegeri rusești, anume Donețk, Lugansk, Zaporojie și Herson, au câștigat candidații apropiați Kremlinului.

Autoritățile de la Kiev consideră că alegerile organizate pe teritoriul Ucrainei pentru instituții rusești sunt ilegitime. Mai mult, ei acuză Kremlinul că au falsificat în masă voturile și că au silit mulți oameni să voteze.

„Alegerile false” care au loc pe teritoriul Ucrainei „încalcă suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei”, consideră Ministerul de Externe ucrainean. Potrivit Kievului, rezultatele nu au nicio valoare și nicio consecință legală.

Afirmația este întărită de secretarul de Stat al SUA, Antony Blinken, care a descris scrutinul rus din Ucraina drept „ilegitim”.

Alegerile au fost condamnate și de Consiliul Europei, care transmite că alegerile „organizate în încălcare clară a dreptului internațional, arată mai departe cum Federația Rusă neagă valorile democrației, drepturilor omului și statului de drept”.

Consiliul Europei a confirmat că alegerile sunt ilegitime din perspectiva dreptului internațional.

Comisia electorală centrală a Rusiei a organizat patru alegeri regionale, 79 municipale și una parțială pentru reprezentanți în Duma de Stat - parlamentul rus.

Localnicii au putut vota cu pașaportul rusesc.

În septembrie 2022, Kremlinul a organizat referendumuri de anexare în cele patru regiuni ucrainene ocupate: Donețk, Lugansk, Zaporojie și Herson. Armata rusă nu controla la acel moment și încă nu controlează complet acele regiuni.

În timpul scrutinului, care a durat patru zile și nu este conform cu niciun standard internațional, localnicilor nu le-a fost permis să părăsească zona, militarii au intrat în casele oamenilor ca să-i aducă la urne și angajații au fost amenințați cu concedierea dacă nu votează.

Sub o cincime din populația locală s-a prezentat la urne, lucru care nu i-a împiedicat pe ruși din a declara rezultate pozitive și anexarea celor patru regiuni, pe 30 septembrie.

Alegerile sunt contestate de către întreaga comunitate internațională, inclusiv de către aliații Rusiei. Singura țară care recunoaște rezultatul acelor referendumuri de anexare este Coreea de Nord.

Rusia a mai folosit pretextul referendumului și pentru anexarea Crimeei, în 2014.

Partidele majore, loiale lui Putin

Toate forțele politice legale semnificative din Rusia, inclusiv blocurile politice ale partidelor de opoziție care conferă o aparență de competiție în alegeri, sunt, în mare măsură, loiale lui Putin și războiului său declanșat acum 18 luni împotriva Ucrainei.

În toată țara, Rusia Unită a câștigat fiecare cursă de guvernator provincial în care s-a înscris. Printre șefii regionali realeși s-a numărat puternicul primar al Moscovei, Serghei Sobianin, un apropiat al lui Putin. Acesta nu a avut, de fapt, opoziție, iar primele rezultate arată că Sobianin a obținut peste 75% din voturi în capitala Rusiei, considerată printre cele mai disputate politic regiuni ale țării.

Criticii Kremlinului susțin că alegerile de la Moscova sunt ușor de manipulat din cauza sistemului de vot electronic al capitalei, despre care ei spun că este imposibil de controlat. Sisteme similare au fost lansate în multe alte regiuni rusești.

Trupele ucrainene avansează pe fondul unor lupte grele în regiunea Donețk
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:56 0:00

Candidații susținuți de Kremlin au câștigat și în patru regiuni ucrainene devastate de război: Donețk, Luhansk, Zaporojie și Herson, pe care Moscova le-a declarat teritoriul rusesc anul trecut într-o anexare denunțată de Kiev și aliații săi ca fiind ilegală. „Este... total inacceptabil ca Rusia să organizeze astfel de alegeri în aceste regiuni pe baza unei anexări ilegale”, a afirmat ministrul de externe al Japoniei, Yoshimasa Hayashi, într-o declarație în weekend. Japonia se află la președinția G7

Toți, cu excepția unui număr mic de aliați ai Rusiei, recunosc regiunile ca parte a Ucrainei.

Potrivit oficialilor ruși, Rusia Unită a primit majorități copleșitoare în aceste regiuni, obținând cel puțin 70% din voturi în fiecare. Cifrele detaliate ale votului nu au fost publicate deocamdată.

Rezultatele înseamnă că guvernatorii Moscovei aleși în aceste teritorii, un amestec de șefi separatiști veterani și politicieni locali pro-ruși de mică anvergură, câștigă mandate complete. Niciuna dintre cele patru regiuni nu este controlată pe deplin de armata rusă.

Ucraina, care în iunie a început o contraofensivă epuizantă pentru eliberarea teritoriilor ocupate, a recâștigat încet teritoriu în regiunea Zaporojie și a revendicat, de asemenea, unele progrese la Donețk, în jurul orașului Bahmut.

XS
SM
MD
LG