Linkuri accesibilitate

SUA și Marea Britanie au lovit ținte din Yemen ale rebelilor houthi


Un avion militar decolează pentru a se alătura unei forțe aeriene de coaliție care a lovit ținte Houthi din Yemen. (Sursă: forțele armate SUA via Reuters)
Un avion militar decolează pentru a se alătura unei forțe aeriene de coaliție care a lovit ținte Houthi din Yemen. (Sursă: forțele armate SUA via Reuters)

SUA și Marea Britanie au lansat lovituri aeriene și maritime împotriva unor ținte militare houthi din Yemen. Loviturile vin ca răspuns la atacurile rebelilor asupra navelor comerciale din Marea Roșie. Observatorii califică atacurile ca pe o escaladare semnificativă a războiului Israel-Hamas.

Reprezentanții SUA și Marea Britanie spun că atacurile au diminuat capacitatea rebelilor houthi de a ataca nave. Din coaliție mai fac parte Australia, Bahrain, Canada și Țările de Jos. Cu toate acestea, Washingtonul transmite că nu intenționează să escaladeze tensiunile din Orientul Mijlociu.

Forţele SUA şi ale coaliţiei au lovit peste 60 de ţinte din 16 locaţii ale militanţilor houthi din Yemen a anunțat comandantul central al Forţelor Aeriene ale SUA, Alex Grynkewich, citat de CNN.

Rebelii houthi au atacat 27 de nave comerciale în Marea Roșie de la sfârșitul lunii decembrie, transmite Reuters.

Președintele SUA, Joe Biden, a avertizat că nu va ezita să ia măsuri suplimentare, dacă va fi necesar.

„Aceste lovituri direcționate sunt un mesaj clar că Statele Unite și partenerii noștri nu vor tolera atacurile asupra personalului nostru și nu vor permite actorilor ostili să pună în pericol libertatea de navigație”, a declarat Joe Biden.

Președintele SUA, Joe Biden, spune că lovituri în Yemen au avut succes și a avertizat că nu va ezita să ia măsuri suplimentare, dacă va fi necesar. (AP Photo/Evan Vucci, File)
Președintele SUA, Joe Biden, spune că lovituri în Yemen au avut succes și a avertizat că nu va ezita să ia măsuri suplimentare, dacă va fi necesar. (AP Photo/Evan Vucci, File)

Ministerul britanic al Apărării a transmis că primele indicii arată că abilitățile houthi de a amenința transportul maritim comercial au primit o lovitură.

Rebelii houthi, susținuți de Iran, spun că atacurile lor asupra rutelor de transport maritim din Marea Roșie sunt o demonstrație de sprijin pentru palestinieni și Hamas, grupul islamist care controlează Gaza. Gruparea Hamas este considerată o organizație teroristă de SUA și Uniunea Europeană.

Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, care se află în spital din unor complicații medicale, a transmis că loviturile au vizat drone, rachete balistice și de croazieră, echipamente radar de coastă și de supraveghere aeriană ale organizației houthi.

Temeri de escaladare a conflictului

Autoritățile din Statele Unite au declarat că și țări precum Australia, Bahrain, Canada și Olanda au sprijinit operațiunea au prezentat loviturile din Yemen ca pe un efort internațional. Scopul ar fi de a asigura securitatea comerțului din Marea Roșie, o rută maritimă esențială între Europa și Asia, care reprezintă aproximativ 15% din traficul maritim mondial.

Cu toate că Washingtonul a declarat că nu există intenția de a escalada tensiunile, militanții houthi au promis să riposteze la orice atac.

Liderul rebelilor houthi, Mohammed al-Bukhaiti, a ameninţat că SUA şi Marea Britanie „îşi vor da seama în curând” că atacurile din Yemen „au fost cea mai mare prostie din istoria lor”.

Într-o declarație după lovituri, Arabia Saudită a cerut reținere și „evitarea escaladării”.

La ONU, Rusia a anunţat că a cerut o reuniune urgentă a Consiliului de Securitate al Naţiunilor Unite pentru a discuta despre loviturile militare ale Statelor Unite şi Marii Britanii asupra Yemenului, informează Reuters.

Rebelii houthi, care controlează cea mai mare parte a Yemenului, au sfidat apelurile ONU și ale altor organizații internaționale de a opri atacurile cu rachete și drone asupra rutelor de transport maritim din Marea Roșie.

În ultimele zile, avertismentele SUA și ale Marii Britanii privind „consecințele” atacurilor asupra navelor comerciale s-au intensificat.

Atacurile rebelilor houthi au perturbat comerțul internațional și au determinat companii maritime de top să abandoneze ruta maritimă prin Marea Roșie și Canalul Suez. Alternativa este una mai lungă și mai costisitoare, în jurul Africii de Sud.

Creșterea costurilor de livrare alimentează temerile că ar putea declanșa o nouă criză a inflației globale.

Cu câteva ore înainte de loviturile americane și britanice din Yemen, armata americană a declarat că rebelii houthi au lansat o rachetă balistică anti-navă pe rutele internaționale de transport maritim din Golful Aden, la două zile după cel mai mare atac al rebelilor Houthi de până acum.

Pe 9 ianuarie, forțele navale americane și britanice au doborât 21 de drone și rachete houthi.

Președintele Joe Biden a declarat că atacul houthi din 9 ianuarie a vizat direct navele americane.

Houthi e o organizaţie politică şi militară şiită susţinută de Iran care duce un război civil în Yemen împotriva unei coaliţii susţinute de Arabia Saudită.

Organizația a început să lanseze de câteva săptămâni drone şi rachete asupra navelor comerciale de transport maritim din Marea Roşie, multe dintre acestea fiind interceptate şi doborâte de navele marinei americane aflate în zonă.

Miercuri, Consiliul de Securitate al Organizaţiei Naţiunilor Unite a adoptat o rezoluţie iniţiată de SUA şi Japonia care condamnă atacurile houthi asupra navelor comerciale şi de comerţ, începând din 19 noiembrie 2023 şi cere ca rebelii houthi să înceteze imediat toate aceste atacuri.

XS
SM
MD
LG