Angajatii spitalului Dermatologie si Maladii Comunicabile ameninta ca ar putea intra in greva generala. Acestia sunt nemultumiti de proiectul de hotarare care prevede fuzionarea institutiei medicale cu spitalul de Boli Infectioase din capitala. Si angajatii de la Toma Ciorba si-au exprimat dezacordul in acest sens, mentionand ca sunt ingrijorati ca institutia ar putea fi inchisa. Responsabilii de la ministerul Sanatatii, insa, dau asigurari ca acest lucru nu se va intampla.

Publicat:11.12.2023, 20:06

Intr-o petitie publicata pe pagina spitalului Dermatologie si Maladii Comunicabile este mentionat ca angajatii sunt dezamagiti si nemultumiti de hotararea guvernului privind fuzionarea institutiei cu spitalul de boli infectioase Toma Ciorba. In text este specificat ca despre aceasta initiativa institutia a aflat din presa. Totodata, angajatii scriu in document ca isi exprima dezacordul fata de aceasta initiativa.

Declaratia comuna a angajatilor spitalului Dermatologie: „Noi, angajatii institutiei Spitalului Dermatologie si Maladii Comunicabile, suntem profund dezamagiti si nemultumiti in vederea proiectului Hotararii de Guvern, privind fuzionarea celor doua institutii, respectiv, institutia in care activam, si spitalul de Boli Infectioase "Toma Ciorba". 
Prin aceasta scrisoare, dorim sa ne exprimam dezacordul fata de aceasta initiativa."

Au fost enumerate si cateva motive care au stat la baza semnarii acestei petitii. Si anume, angajatii scriu in document ca fuzionarea va duce la limitarea resurselor, perturbarea tratamentului pacientilor si crearea unui disconfort acestora, dar si pierderea identitatii institutiei. Am incercat sa vorbim cu administratia spitalului, insa ni s-a spus ca responsabilii vor reveni mai tarziu. Intre timp, si personalul din cadrul spitalului Toma Ciorba a scris o sesizare adresata conducerii tarii, in care, ca si angajatii de la spitalul Dermatologie, isi arata dezacordul cu privire la fuzionarea institutiilor medicale.

Declaratia angajatilor spitalului de Boli Infectioase: „Reiesind din nota informativa la proiectul de hotarare privind fuziunea ambelor institutii medicale, se observa ca de fapt scopul acestei fuziuni este de a inchide actualul Spital Clinic de Boli Infectioase "Toma Ciorba" si a-l transfera in spatiile din orasul Codru al spitalului Dermatologie si Boli Comunicabile", se arata in document. Directorul institutiei ne-a spus insa ca aceasta este pozitia unor angajati, si nu a intregului spital.

Sergiu VASILITA, DIRECTORUL SPITALULUI DE BOLI INFECTIOASE "TOMA CIORBA": „In primul rand, cine a spus ca va fi afectata. Stati sa vedem cand vom iesi cu un demers integral de colectiv expus in termenii apropiati. Este o incertitudine in aceasta situatie, din acest motiv suntem ingrijorati."

De partea cealalta, responsabilii de la ministerul Sanatatii dau asigurari ca niciun spital nu va fi inchis.

Corina GAMURARI, CONSULTANT SERVICIUL DE INFORMARE SI COMUNICARE A MINISTERULUI SANATATII: „Nu se inchide niciun spital, se comaseaza sub un management comun, deoarece au acelasi specific, maladii contagioase, ambele sunt tertiare."

Totodata, reprezentantii ministerului au explicat si de ce s-a propus fuziunea celor doua institutii medicale.

Corina GAMURARI, CONSULTANT SERVICIUL DE INFORMARE SI COMUNICARE A MINISTERULUI SANATATII: „Activeaza cu o capacitate joasa din punct de vedere economico-financiar. Nu suntem o tara bogata sa ne permitem un asemenea lux sa activeze un spital, ca spitalul Dermatologie si Maladii Comunicabile cu un volum de 40 la suta. Pentru asta platesc si cetatenii."

Anterior, secretatul de stat al ministerului Sanatatii dadea asigurari ca nici angajatii, si nici pacientii celor doua institutii nu vor fi afectati. Schimbarea se va face la nivel de management, urmand ca cele doua spitale sa aiba un singur director. Deocamdata, proiectul se afla la etapa consultarilor publice.