Sili. Andrie Sili. Este noua identitate romaneasca a fostului deputat Constantin Tutu, judecat pentru mai multe infractiuni, scrie rise.md

Publicat:20.02.2024, 11:48

La Chisinau, unde e invinuit pentru trafic de influenta, imbogatire ilicita, dar si pentru huliganism intr-un dosar de omor, se numeste tot Constantin Tutu.

Schimbarea numelui si mentinerea unei identitati diferite in doua tari poate avea consecinte serioase, inclusiv riscul de actiuni penale pentru frauda sau alte infractiuni asociate”, sustin avocatii consultati pe marginea acestui subiect.

Tutu este de multi ani omul de incredere al oligarhului moldovean Vladimir Plahotniuc, fostul sau sef de partid si cel care l-a propulsat in Parlament.

Anchetat in sase dosare penale, Plahotniuc, care a avut de asemenea o identitate diferita in Romania, se afla pe lista de sanctiuni in SUA, Elvetia si Uniunea Europeana. Si fiul sau, Timofei Plahotniuc, a solicitat schimbarea numelui in Romania, dupa ce oligarhul a pierdut puterea la Chisinau si a fugit din tara.

Intre timp, o noua semnatura a aparut in doua companii din imperiul familiei Plahotniuc din Cipru si Olanda, chiar in timp ce procurorii ii investigau averea si puneau proprietati si firme sub sechestru.

Cele doua companii sunt in acte pe numele romanului Dragos Furtuna, prietenul lui Tutu si liderul unui club de motociclisti din Bucuresti. Furtuna e judecat in Romania pentru nerespectarea regimului armelor si munitiilor, dupa ce l-a amenintat in trafic pe un motociclist, care era de fapt politist. Cand i-au controlat masina, politistii au descoperit arme pentru care nu avea autorizatie.

Rapoarte confidentiale arata ca Plahotniuc a directionat in deceniul trecut milioane de euro catre aceste companii, sume provenite, potrivit procurorilor, din fraudele bancare care au zguduit sistemul financiar din Republica Moldova.

Fostul deputat Constantin Tutu, oligarhul Vladimir Plahotniuc si omul cu semnatura, Dragos Furtuna, sunt toti pasionati de motociclete. 

DOUA NUME DE SFINTI

Prabusit in fotoliul din piele, Scarface, personajul narcotraficantului cubanez interpretat de Al Pacino in filmul de fictiune cu acelasi nume, pare ca ii cuprinde cu bratele pe cei doi barbati din fata lui. Cadrul e dintr-un restaurant cubanez din zona Foisorul de Foc, turnul emblema al Bucurestiului.

Dragos Furtuna si Constantin Tutu in restaurantul cubanez La Negra din Bucuresti.

Fotografia este postata pe retele sociale pe 30 noiembrie 2023 de Dragos Andrei Furtuna, seful restaurantului si unul dintre cei doi care isi imortalizeaza intalnirea cu pictura de pe perete. E ziua lui onomastica.

Constantin Tutu, fost parlamentar si fost luptator K1 in Republica Moldova, e alaturi de el.

Un prieten adevarat este cineva care iti accepta trecutul, iti sustine prezentul si-ti incurajeaza viitorul”, scrie Furtuna, 45 de ani, cand posteaza fotografia in care e umar la umar cu Tutu.

Adauga si eticheta ConstantinTutuofficial.

Dar Tutu e, de fapt, Sili. Fostul deputat moldovean si-a schimbat identitatea in Romania, in septembrie 2022, iar noul nume este Andrie Sili. 

La Chisinau a ramas insa cu numele real, Constantin Tutu, inclusiv in procesele penale in care e judecat.

„(…) Din punct de vedere juridic, schimbarea numelui si mentinerea unei identitati diferite in doua tari poate avea consecinte serioase, inclusiv riscul de actiuni penale pentru frauda sau alte infractiuni asociate. Este esential ca autoritatile sa fie alertate si sa colaboreze strans pentru a asigura respectarea legii si a preveni abuzurile. Daca se dovedeste ca schimbarea numelui a fost efectuata cu intentia de a se sustrage de la justitie sau de a incalca sanctiuni internationale, persoana in cauza poate fi supusa unor proceduri judiciare atat in Romania, cat si in Republica Moldova”, ne-a explicat avocatul Vadim Vieru.

Constantin Tutu, 37 de ani, e invinuit la Chisinau in doua dosare penale. In primul, fostul parlamentar e judecat pentru trafic de influenta, dupa ce a fost acuzat ca a luat mita 20 mii de euro pentru a influenta procurori si judecatori, dar si pentru imbogatire ilicita si fals in declaratiile de avere.

„Fostul deputat a fost acuzat ca, fiind persoana cu functie de demnitate publica, in perioada 2014-2019, a efectuat cheltuieli in sume mai mari decat veniturile realizate in aceeasi perioada, si ca, pentru anul 2017 si respectiv 2018, a inclus in declaratia de avere si interese personale date false si incomplete asupra veniturilor obtinute”, sustin procurorii anticoruptie.

Tutu a postat pe retelele sociale mai multe mesaje in care a sustinut ca ancheta a fost facuta la comanda politica:

Remarc ca s-au admis incalcari foarte grave in cauza penala care ma vizeaza, de la pornirea acestora intr-un mod ilegal, la comanda politica, pana la asa-numita finalizare a urmaririi penale, prin lipsa prezentarii rechizitoriului, iar zecile de cereri si plangeri sunt pendinte si nesolutionate in modul prevazut de lege”.

Pana acum au fost planificate peste 90 de sedinte de judecata, dar o mare parte dintre ele n-au avut loc. Fie au fost amanate, fie intrerupte din diverse motive.

In al doilea dosar, care se rejudeca la Curtea de Apel Chisinau, e invinuit de huliganism intr-un caz de omor, alaturi de traficantul de droguri Oleg Pruteanu, zis #Borman.

Si acum Tutu figureaza in aceste procese cu primul sau nume, fara nicio mentiune privind identitatea diferita din Romania.

Asa e cunoscut de ani buni si la Bucuresti. Constantin Tutu a fost mentionat acum aproape un deceniu in rechizitoriul procurorilor antimafia care au anchetat gruparile de raketi implicate in trafic de tigari in Romania. Cazul l-a vizat si pe Pruteanu – Borman.

„In Romania este interzisa detinerea dublei identitati si exista raspundere penala (…) pentru cazurile in care persoana are dubla identitate. Daca nu gresesc a fost si cazul cu Plahotniuc, unde in Romania s-a pornit dosar penal pe faptul ca el in Republica Moldova era Plahotniuc, iar in actele romanesti era Ulinici, insa cauza a fost incetata deoarece cei din Romania nu au putut sa demonstreze faptul utilizarii identitatii din Moldova in Romania”, spune si Sergiu Bozianu, presedintele Asociatiei pentru Protectia Vietii Private, care mentioneaza ca a facut de mai multi ani propuneri pentru modificarea legislatiei din Moldova, ca sa fie pedepsite astfel de fapte.

Constantin Tutu, impreuna cu mai multi fosti deputati PD si oameni de incredere ai oligarhului Vlad Plahotniuc.

Si fiul cel mare al lui Plahotniuc a solicitat, la finalul anului 2020, schimbarea numelui in Romania in Timofei Parvan, folosind ca adresa vila familiei de langa Bucuresti. Proprietatea a fost pusa, intre timp, sub sechestru de procurori in dosarele penale in care e acuzat tatal sau. 

Prima data, Vladimir Plahotniuc a folosit adresa vilei din Bucuresti, in 2009, ca sa-si schimbe numele in Ulinici. In 2010, cand intrase oficial in politica, l-au urmat sotia si cei doi copii. Au revenit toti la vechiul nume un an mai tarziu, dupa ce presa a relatat despre noile identitati.

Pasionat de motociclete, sportivul Tutu a fost mereu in anturajul lui Vladimir Plahotniuc, iar oligarhul l-a pus apoi pe listele partidului sau pentru un loc in Parlament. Dupa ce Plahotniuc a pierdut puterea la Chisinau, in 2019, au fugit pe rand din tara. Intai, in iunie, a disparut Plahotniuc, aflat acum pe lista sanctiunilor internationale. E anchetat deja in nu mai putin de sase dosare penale, cu un prejudiciu, calculat de procurori, de zeci de milioane de dolari.

La doua luni distanta, in august, Tutu a trecut pe jos granita in Romania, prin vama Siret, dupa ce fusese acuzat de imbogatire ilicita. A fost cautat de Interpol, care a comunicat autoritatilor moldovene ca are deja cetatenie romana si resedinta in Bucuresti.

„UN COD DE ONOARE”

In schimb, Dragos Furtuna a fost trimis in judecata la finalul anului trecut dupa un conflict in trafic. In mijlocul zilei, pe 15 martie 2023, Furtuna l-a amenintat cu moartea pe un motociclist pe o strada din Bucuresti, sustin procurorii. Coborase din masina lui Porsche cu un pistol de semnalizare in mana si il lovise pe motociclist in casca de protectie.

Conflictul din trafic dintre Dragos Furtuna si politistul Raul Jipa.

Cel pe care-l atacase era de fapt politist. In masina, anchetatorii au descoperit doua arme neletale, pentru care nu avea insa autorizatie.

„M-a lovit cu palma de doua ori in casca, in prima faza, cand a coborat din masina, dar si dupa ce eu am sunat la 112 si m-am prezentat ca fiind politist si am cerut sprijin ca am fost amenintat cu arma (un pistol cu gaz, pentru care iti trebuie autorizatie). El a auzit cand m-am prezentat. Stia ca sunt politist”, sustine politistul Raul Jipa intr-o discutie cu reporterii RISE.

Furtuna e un motociclist veteran. E seful clubului de motociclisti Bandidos din Bucuresti, iar inainte a fost membru in Nomads MC- Gremium.

Conflictul, spune politistul, a plecat de la faptul ca oprise la culoarea verde pentru ca trecea o coloana oficiala, dar Furtuna l-a sicanat ca nu se deplaseaza:

„M-am trezit eu sa il invat pe el legislatie rutiera la ora aia, nestiind cine e. El a tras masina in fata, mi-a blocat drumul, a coborat din masina si mi-a pus pistolul in piept. (…) Apoi am aflat cine e si cat e de periculos. (…) El e seful Bandidos si a fost la Gremium inainte, ei l-au desprins de acolo pentru a aduce Bandidos in Romania, pentru ca impreuna sa razbeasca in fata celor de la Hells Angels. (…) Sunt cluburi outlaws (in afara legii), care isi impart teritoriile si ce mai au ei de disputat”.

„Nu va faceti griji, sunt bine”. Este mesajul pe care Furtuna il posteaza dupa ce motociclistii de la un club rival l-au atacat chiar pe terasa restaurantului sau cubanez. Bandajat la urechea dreapta si cu o gluga pe cap, isi asigura cunoscutii ca totul e-n regula, iar amicii ii ureaza insanatosire grabnica.

Furtuna nu se constituie parte vatamata, desi sustine public ca a fost injunghiat in gamba, lovit cu ciocanul in cap, iar atacatorii au folosit si pistoale cu gloante de cauciuc. Sustine ca respecta un „cod de onoare”. Ii acuza, in schimb, pe atacatori si pe avocatii lor ca incearca sa-l scoata tap ispasitor pentru conflictul de langa restaurant.

CITESTE MAI DEPARTE PE: RISE.MD