Un focar de rujeola a aparut la un centru de plasament pentru refugiati din municipiul Chisinau. Initial au fost confirmate trei cazuri, iar vineri alte doua, centrul acum este in carantina, iar zeci de persoane sunt sub supraveghere. Anuntul a fost facut de seful adjunct al directiei generale asistenta medicala si sociala, in cadrul sedintei operative a serviciilor Primariei Chisinau. 

Publicat:18.03.2024, 09:15

Vladimir Bolocan, sef-adjunct al Directiei generale asistenta medicala si sociala: „Dupa acea scurta vacanta de primavara. saptamana trecuta am avut o usoara crestere a cazurilor de bronhopneumonia si pneumonie la copii, dar este in limitele normale. In cadrul unui centru de refugiati au fost raportate trei cazuri de rujeola. In total in acel centru sunt plasati circa 160 de persoane, iar peste 60 sunt copiii. Au mai fost depistate doua cazuri, in total avem cinci cazuri de rujeola.”

Totodata, acesta a mentionat ca nu este posibil de aflat daca persoanele refugiate au fost vaccinate, deoarece unele nu detin acte, iar altele pur si simplu nu vor sa comunice.

Potrivit reprezentantului, centrul de plasament respectiv se afla sub gestiunea Ministerului Muncii si Protectiei Sociale.

Rujeola poate fi prevenita doar prin vaccin, care se administreaza gratuit la policlinicile de stat. Maladia contagioasa afecteaza in mod special copiii de pana la 6 ani, care nu sunt vaccinati, au boli cronice sau un sistem imun slab. Rujeola se transmite pe cale aeriana de la persoana bolnava si se manifesta prin febra inalta, ochi inflamati, lacrimare, tuse uscata, iar in cateva zile, tot corpul se acopera cu pete rosii. 

Copiii nevaccinati risca sa dezvolte complicatii precum laringita, pneumonia si meningita. Ultimul caz de rujeola in tara noastra s-a confirmat in luna februarie, la o persoana din Romania care se afla intr-o vizita la Chisinau.

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.