Moldovenii, cazuti pe campul de lupta in razboiul din Afganistan, au fost comemorati astazi la Chisinau, dar si in mai multe raioane din tara. Veteranii au depus flori si au depanat amintiri dureroase, dar inca vii, dupa 35 de ani de la razboi.  

Publicat:15.02.2024, 20:02

Cu flori si pozele oamenilor dragi, veteranii razboiului din Afganistan de la Cahul si-au comemorat camarazii cazuti pe front. Unii  si-au amintit de ororile razboiului, care au inceput chiar din prima zi si cum au ajuns in Afganistan.

Ion AXENTI, VICEPRESEDINTELE UNIUNII VETERANILOR, CAHUl:  „In primele ore, intreg plutonul si batalionul care ne transporta, a nimerit sub focul dusmanilor, intr-o vagauna din Mazari Sharif. Nu aveam nici arme, nimic.”

Moldovenii cazuti pe frontul din Afganistan au fost comemorati si la Causeni. In raion au mai ramas peste 200 de veterani.

„Ne-am adunat tot raionul, vedeti cat de multi suntem. Venim sa ii pomenim pe baietii care au  facut serviciul militar in diferite orase ale Afganistanului.”

Veteranii s-au plans pe conducerea, care i-a lasat de izbeliste.

„Multi au ramas schiloditi si stau la pat si nimeni nu-i stie. Conducerea nu le duce nici o evidenta. Nu suntem apreciati la justa valoare ca un veteran de razboi.”

O ceremonie de comemorare a fost organizata si la Chisinau, la Monumentul Feciorii Patriei, din sectorul Riscani.

In razboiul din Afganistan din 1979-1989 au participat peste 12 mii de moldoveni. Aproximativ 300 dintre ei nu s-au mai intors de pe campul de lupta, iar circa 700 au fost raniti.

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.