Locutorii a patru blocuri din capitala vor face economii de 20 la suta la factura de energie termica, dupa ce au fost conectate la sistemul orizontal de distributie a caldurii. Astfel, in fiecare cladire va fi cate un punct termic individual, care permite transferul caldurii din sistemul centralizat orasanesc, in sistemul intern al blocului. Totodata, incalzeste si apa, astfel, ca oamenii vor avea apa calda centralizata, dupa mai bine de 20 de ani.

Publicat:12.12.2023, 17:29

Iana locuieste la etajul 5, al unui bloc de tip vechi de pe strada Bulgara, din sectorul Centru al capitalei. De cand cladirea a fost conectata la sistemul orizontal de incalzire, in locuinta este cald si facturile sunt mai mici.

Iana BURNISTRU, LOCATARA: „In primul rand noi reglam caldura, iar in al doilea rand, achitam doar ceea ce consumam si nu mai trebuie sa achitam totul ce era calculat dupa formula de la Termoelectrica.”

Ludmila ROTARU, ADMINISTRATORUL BLOCULUI:  „Tevile sunt vechi si pline de rugina, nu circula apa, iar apatamentele depind unul de altul. De exemplu, daca eu am un calorifer cu 4 sectii, iar vecinul cu 20, la el este cald, la mine nu, dar platim la fel.” 

Punctul termic individual permite transferul energiei termice din sistemul centralizat, in sistemul intern al cladirii, cu pierderi minime de caldura.

Dorin ANDROS, CONSULTANT PNUD:  „Aceste modificari de pe verticala pe orizontala au cateva beneficii, mai intai este o economie la consum de 20-25%, in dependenta de cum oamenii utilizeaza acest sistem. Economiile sunt create prin faptul ca fiecare persoana se conecteaza individual la caldura, atunci cand doreste.”

Natalia GINGA, REPORTER PRO TV:  „Astfel, fiecare locatar isi poate regla nivelul de caldura din propria locuinta dupa necesitate. De exeplu sa inchida caldura pe timp de zi sau sa-i regleze intensitatea in cazul in care afara este mai frig.”

Totodata, odata cu modificarea sistemului de distributie a agentului termic, au fost schimbate si tevile. Iar blocul, a fost alimentat cu apa calda, dupa o pauza de mai bine de 20 de ani.

Lucrarile, de peste un milion de euro, au fost finantate de Uniunea Europeana si implementate de PNUD. Totodata, fiecare locatar a contribuit financiar, in conformitate cu marimea apartamentului si a numarului de calorifere. Astfel, oamenii au achitat intre 4 si 11 mii de lei.

Peter WAGNER, DIRECTORUL SERVICIULUI PENTRU INSTRUMENTE DE POLITICA EXTERNA, COMISIA EUROPEANA:  „Pe langa faptul ca se adapteaza blocurile la un nou sistem, noi ajutam, de asemenea si la adaptarea legislatiei si a cadrului legal, ceea ce este foarte important,  astfel ca sa fie posibil ca astfel de lucrari sa fie efectuate la nivel de tara.”

Ministrul Energiei a anuntat ca programul de renovare energetica a blocurirlor va deveni unul national, fiind finantat partial de stat, iar asociatiile locatarilor se vor putea inscrie intr-un concurs, din cadrul Centrului National de Energie Durabila.

Victor PARLICOV, MINISTRUL ENERGIEI:  „Odata ce avem realizate proiectele de izolare a blocurilor si de trecere a blocurilor la distributia orizontala, indiferect de cat va costa metrul cub de gaz si gigacaloria, noi vom avea facturi mai joase. Chiar daca preturile la gaz vor creste – facturile vor scadea.”

In cadrul proiectului au fost renovate energetic 4 blocuri de tip vechi, din mai multe sectoare ale capitalei. La anul urmeaza sa fie renovate alte 25 de blocuri.

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.