116 persoane care urmau să protesteze in luna martie la București, în cadrul unor manifestații organizate de fugarul Ilan Șor, au primit interdicție de intrare în România. Aceștia urmau să protesteze în ziua în care Maia Sandu participa la Congresul Partidului Popular European.

Publicat:08.04.2024, 16:21

Viorel ȚENTIU, ȘEFUL CENTRULUI COOPERARE POLIȚIENEASCĂ INTERNAȚIONALĂ AL IGP:  „Interdicția a fost impusă față de acei cetățeni moldoveni care sunt apropiați grupului Șor. 00:47 La moment este vorba despre 116 cetățeni, însă nu este exclus ca să parvină o nouă listă sau modificări. Suntem în permanentă legătură cu reprezentanții din România.”

Potrivit lui Viorel Țentiu, interdicția a fost impusă de către o structură din cadrul ministerului de Interne de la București, care a stabilit că grupul de persoane prezintă pericol pentru securitatea națională a Romaniei. Cetățenii vizați au fost identificați în baza informațiilor primite de la autoritățile de la Chișinău. Deocamdată nu este clar pentru ce perioadă este interdicția.

Viorel ȚENTIU, ȘEFUL CENTRULUI COOPERARE POLIȚIENEASCĂ INTERNAȚIONALĂ AL IGP:  „Despre perioadă nu vă pot spune, această interdicție este aplicată acum. Când și de ce va fi ridicată, urmează ei să dispună și să decidă care vor fi următorii pași.”

La începutul lunii martie, șeful IGP a anunțat că circa 200 de persoane, care ar fi fost plătite de fugarul Șor, intenționau să ajungă la București pentru destabilizări în timpul congresului Partidului Popular European, la care a participat și președintele Maia Sandu. O parte dintre cei vizați au fost opriți din drum, iar cei care au ajuns la București, au fost investigați de organele de drept din România.

Viorel CERNAUTEANU, ȘEFUL IGP:  „Nici măcar nu sunt vorbitori de limba română, sunt persoane care vorbesc rusa și nu cunoșteau unde se deplasează și în ce scop. Cel mai regretabil este că această intenție de organizare a protestelor sau masurilor de expunere a unor nedumeriri la acea reuniune venea și din partea unui alt partid de la București care se consolida cu protestatarii. Partidul AUR planifica aceste acțiuni la București." 

Partidul AUR nu a venit cu un comentariu la acest subiect. Atunci, șeful procuraturii anticorupție a declarat că în spatele acestor acțiuni ar fi stat Ilan Șor, condamnat la 15 ani de închisoare în dosarul frauda bancară. Șor nu a comentat aceste acuzații, însă anterior nega implicarea în acțiuni de destabilizare.

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  găsiți imaginile, dar și știrile momentului din Moldova și din întreaga lume! Fii reporter Pro TV. Dacă ai surprins imagini care pot deveni o știre, ni le poți trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.