Un grup de preoti si enoriasi din capitala, in frunte cu parohul bisericii Sfantul Dumitru solicita Mitropolitului Vladimir sa abandoneze Patriarhia Rusa si sa initieze procesul de aderare la Patriarhia Romana. Parintele Pavel Borsevchi a transmis astazi o scrisoare Mitropoliei Moldovei. Responsabilii de la acolo ne-au spus ca o vor examina si vor oferi  ulterior un raspuns.

Ultimul update: 13.11.2023, 20:42 Publicat:13.11.2023, 13:05

„Prin aceasta adresare, rugam Inaltpreasfintia Sa sa initieze procesul de aderare a Mitropoliei Moldovei la Patriarhia Romana. [..]

Patriarhul Kirill, dupa invazia Rusiei in Ucraina, a pierdut calitatea de parinte duhovnicesc al Bisericii pe care o pastoreste, devenind angajat politic, ce cheama fatis si pe nedrept, impotriva tuturor invataturilor Bisericii Ortodoxe, la varsare de sange intre fratii de sange si de credinta de Hristos. [..]”,se arata in scrisoarea semnata de parohorul Bisericii Sfantul Dumitru din capitala, Pavel Borsevcshi si alti preoti si credinciosi din protopopiatul de Chisinau, adresata Mitropolitului Vladimir.

In mesajul, care insoteste scrisoarea, pe pagina de facebook a bisericii se face trimitere la scrisoarea expediata de Mitropolit  Patriarhului Kirill in care se afirma ca poporul nostru de origine latina nu are nimic comun cu lumea rusa.

„[..] E timpul sa revenim in toata plinatatea noastra la Biserica neamului nostru, in cadrul Patriarhiei Romane, ramanand, in acelasi timp, si pe mai departe sub omoforul si indrumarea parinteasca a Inaltpreasfintiei Voastre”, ...se mai arata in scrisoare. Responsabilii de la Mitropolia Moldovei ne-au spus ca au receptionat astazi documentul.

Ioan MOSNEGUTA, EPISCOP DE SOROCA, VICAR MITROPOLITAN:  „Scrisoarea a fost receptionata, iar cu un raspuns, cu o reactie pe marginea acestui subiect directia mitropolitana va veni peste ceva timp. Dupa ce va fi examinata evident.”

Diana AMBROS, REPORTER PRO TV:  „Valul de plecari de la Mitropolia Moldovei la cea a Basarabiei a luat amploare de la inceputul razboiului in Ucraina si s-a amplificat in ultima perioada, dupa ce in spatiul public a aparut scrisoarea mitropolitului Vladimir transmisa patriarhului Kiril. In ultimele luni, zeci de preoti-parohi au trecut la mitropolia Basarabiei si alti cativa ar urma sa o faca in aceasta saptamana.”

Saptamana trecuta, fondatorul si prorectorul Academiei de Teologie, Vetcislav Cazacu si 13 parohii au anuntat ca au parasit Mitropolia Moldovei si s-au alaturat Mitropoliei Basarabiei.  

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.