Un tomograf computerizat de ultima generatie  a fost pus in functiune la spitalul raional Soroca. Cu ajutorul acestuia medici vor putea salva viata persoanelor din regiune suspecte la accident vascular. Centrul primar AVC destinat acestei categorii de pacienti isi va incepe insa activitatea dupa ce tomograful va fi testat. Tot la Soroca astazi a fost inaugurata si sectia terapie intensiva dupa ce a fost reparata.

Publicat:19.03.2024, 19:25

Tomograful computerizat de la spitalul raional Soroca va permite investigarea maladiilor cardiovasculare pentru stabilirea unui diagnostic precis. Totodata, acesta va ajuta medicii sa identifice la timp un accident vascular, ceea ce ar putea salva viata pacientului.

Veaceslav DONOS, SEFUL SECTIEI IMAGISTICA MEDICALA:  "Un aparat de ultima generatie, cu 64 de slice, care poate sa investigheze nu doar pacientii cu accident vascular cerebral, dar (n.red poate realiza) tot spectrul de investigatii posibile la tomografia computerizata, inclusiv angiografia."

Acest tomograf va fi utilizat in cadrul centrului primar AVC de la spitalul din Soroca, care va fi pus la dispozitia pacientilor din regiune.

 Veaceslav DONOS, SEFUL SECTIEI IMAGISTICA MEDICALA:  "Sper ca pacientii care au nevoie de aceasta invesigatie sa nu parcurga un drum lung Chisinau, Balti, sau alte spitale."

Ala NEMERENCO, MINISTRUL SANATATII:  "Veti prelua pacientii critici din raioanele adiacente. Este foarte important ca acest tomograf va servi inclusiv necesitatii acestui centru primar de AVC care a fost creat prin ordin in spitalul raional Soroca."

Centrul insa nu si-a inceput activitatea.

Ala NEMERENCO, MINISTRUL SANATATII:  "Dupa ce testati tomograful si spuneti ca putem incepe, activam acest centru in Soroca, ambulantele vor prelua din localitatile adiacente nu doar a acestui raion pacientii necesari si ei vor avea o sansa la viata prin aplicarea acestor metode de tratament."

Tomograful a costat peste 8 milioane de lei, bani oferiti de Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei. Acest aparat se va regasi in cele 11 centre AVC din toata tara.
Tot astazi a fost inaugurata la Soroca sectia Anestezie si Terapie intensiva, care a fost renovata si dotata cu echipamente medicale si mobilier. La eveniment a participat si presedintele tarii. Reparatia  a fost realizata in cadrul proiectului Bancii Mondiale dar si din surse bugetare. Costul total al investitiilor ajunge la 20 de milioane de lei.