Peste 700 de persoane au fost arestate in Franta si zeci de politisti au fost raniti. Asa a trecut 5-a noapte de violente. Manifestatiile continua, fara sa fie clar ce vor de fapt protestatarii violenti, o treime dintre ei, fiinf minori. Adolescentul de 17 ani, de origine algeriana, a carui moarte a starnit valul urias de revolte, a fost inmormantat ieri.

Publicat:02.07.2023, 22:23

„Justitie pentru Nahel!”

Aceste proteste pasnice odata cu lasarea serii se transforma in adevarate violente.

Si aseara strazile din Marsilia s-au umplut de jandarmi, pregatiti sa respinga atacurile violente si sa diperseze multimea. Asta nu i-a descurajat pe vandali, care au inceput sa arunce cu proiectile improvizate in fortele de ordine.

Violentele au continuat si la Paris, in suburbuii sau in alte orase precum Grenoble sau Strasbourg.

Ministrul francez de Finante, a declarat ca peste 700 de magazine, supermarketuri, restaurante si sucursale bancare au fost jefuite si chiar uneori arse din temelii de marti.

In orasul Montarge o cladire incendiata anterior de protestatari s-a prabusit.

In plus pe retelele de socializare au aparut videoclipuri cu animale pe strazile orasului. Se relateaza ca protestatarii au eliberat animalele din gradina zoologica.

„O zebra si este si o girafa.”

Primarul unei orasel de la sud de Paris spune ca protestatarii au intrat cu o masina in casa sa si ca sotia sa si unul dintre copii au fost raniti in urma acestui incident.

Numarul protestatarilor arestati peste noapte a crescut la 719. Varsta medie a acestora fiind de 17 ani.

Ministrul francez al Justitiei a anuntat ca parintii vor fi amendati pentru activitatile de noapte ale copiilor lor.

Eric  DUPONT- MORETTI, MINISTRUL FRANCEZ AL JUSTITIEI: „Consider ca este necesar sa mentionez ca parintii care nu sunt interesati de copiii lor si le permit sa petreaca noaptea, nestiind unde vor merge la 13 sau 14 ani, vor primi doi ani de inchisoare si o amenda de 30.000 de euro.”

De la inceputul revoltelor, provocate de impuscare unui adolescent de catre un politist, manifestantii au incendiat peste 2 mii de masini, iar peste 200 de politisti au fost raniti.