Fostul premier al Marii Britanii, Boris Johnson, reintors la jurnalism, a sustinut intr-un articol de opinie ca presedintele rus Vladimir Putin „trebuie sa-l fi ucis” pe seful gruparii Wagner, Evgheni Prigojin, si a spus ca nu pot exista negocieri de pace cu Putin cu privire la Ucraina, transmite CNN, potrivit digi24.ro

Publicat:28.08.2023, 10:43

In articolul de opinie publicat de Daily Mail, Johnson a speculat despre ultimele momente ale lui Prigojin, la doar cateva zile dupa ce un avion care il transporta pe seful Wagner s-a prabusit intr-un camp la nord-vest de Moscova, in timp ce se afla in drum spre Sankt Petersburg. 

Inca nu este clar ce a cauzat prabusirea avionului, dar agentii de informatii din SUA si Occident cu care a vorbit CNN considera ca a fost un gest deliberat.

„In acea clipa sunt sigur ca a stiut cu o claritate perfecta ce s-a intamplat”

„Nu trebuie sa fi trecut mai mult de cateva secunde intre explozia de la bordul aeronavei Embraer Legacy 600, altfel una destul de sigura, si momentul in care criminalul rus si-a pierdut cunostinta in acceleratia sa vertiginoasa catre pamant; si totusi in acea clipa sunt sigur ca a stiut cu o claritate perfecta ce s-a intamplat”,  a scris Johnson. 

„Stia a cui mana ascunsa il trimitea la 28.000 de metri in jos, pentru a fi sacrificat impreuna cu restul tovarasilor sai din grupul Wagner, intr-o minge de foc, in zona rurala din regiunea Tver, la nord de Moscova, si apoi trimis in jos, desigur, pentru a ajunge o umbra a lui Prigojin: in jos, in jos, pana la Hades si groapa infernului.” 

Boris Johnson isi continua articolul spunand ca barbatul care se presupune ca este „in spatele uciderii lui Prigojin” este „acelasi barbat care a autorizat, de exemplu, otravirile in Marea Britanie ale lui Alexander Litvinenko si Serghei Skripal”. 

„In vreme ce deflagratia a aspirat aerul din cabina aeronavei, as paria ca ultimul gand din bolta craniana condamnata a lui Prigojin a fost „Putin!”, precedat de una dintre numeroasele injuraturi in care fostul puscarias vanzator de hotdog era atat de fluent”,  a scris Johnson. 

Accidentul aviatic despre care se crede ca l-a ucis pe Prigojin a avut loc la exact doua luni dupa ce seful Wagner a lansat o rebeliune de scurta durata in Rusia.

„Putin este expus ca un gangster”

Expertii se intreaba acum daca grupul Wagner poate supravietui fara Prigojin. Comitetul rus de ancheta a anuntat duminica faptul ca identitatile celor zece victime au fost stabilite si corespund pasagerilor de pe lista, inclusiv Evgheni Prigojin. 

Purtatorul de cuvant al Kremlinului, Dmitri Peskov, a negat vehement afirmatiile conform carora autoritatile ruse ar fi putut fi implicate. „Toate acestea sunt o minciuna absoluta”,  a spus el. 

Joi, Putin a spus ca il cunoaste pe Prigojin „de foarte mult timp” si l-a numit „un om de afaceri talentat”. 

In articolul sau de opinie, Johnson a spus a fost culmea ingamfarii ca Prigojin sa creada ca Putin il va ierta pentru ca i-a contestat guvernul. 

„In timp ce urmarim filmarile infricosatoare ale acelui avion care se indreapta spre pamant, asistam la ceva istoric. Aceasta este lichidarea violenta, la televizor, a dusmanilor sai de catre un actual sef de stat. Nu ma pot gandi la un alt exemplu de salbaticie atat de ostentativa si dezinhibata a unui lider mondial, nu in timpul vietii noastre”,  a scris Johnson. 

„Masca este acum complet scoasa. Putin este expus ca un gangster, iar „omagiul” lui absurd televizat adus membrilor Wagner morti este direct din paginile filmului „Nasul”,”  a mai scris Johnson.

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.