Dupa mai bine de o saptamana, ministrul rus al apararii a vorbit pentru prima oara despre rebeliunea Wagner. Serghei Soigu sustine ca aceasta a esuat datorita loialitatii fortelor armate ruse. Soigu nu a spus nimic despre Evghenii Prigojin, care s-ar afla in Belarus, dar nici despre generalul Surovikin, care ar fi fost arestat dupa revolta din 23 iunie.

Publicat:03.07.2023, 23:25

Desi a avut o presupusa iesire in public la scurt timp dupa ce liderul mercenarilor Wagner, Evgheni Prigojin, a declansat o revolta armata impotriva conducerii militare ruse, Serghei Soigu  a facut abia azi, dupa 9 zile, primele declaratii despre asa-zisul mar al Justitiei pornit spre Moscova si anulat de Prigojin la 24 de ore de la start. 

Serghei SOIGU, MINISTRUL RUS AL APARARII:„Aceste planuri au esuat in primul rand pentru ca personalul Fortelor Armate si-a aratat loialitatea fata de juramantul si indatoririle lor militare. Provocarea nu a afectat actiunile gruparilor de trupe. Militarii au continuat cu curaj si abnegatie sa rezolve sarcinile care le-au fost incredintate”. 

Serghei Soigu nu a menitonat nimic despre Evghenii Prigojin, care potrivit lui Aleksandr Lukaseneko s-ar afla in Belarus, precizand ca presedintele rus Vladimir Putin a dat deja raspunsuri cuprinzatoare la situatia tentativei de revolta armata. Liderul Wagner, a planuit inititial sa ii capturze  pe ministrul rus al Apararii si pe seful Statului Major General, Valeri Gheraismov, in timpul unei vizite in regiunea Rostov pe Don, pe care cei doi o planuiau. Dar Serviciul Federal de Securitate, sau FSB, a aflat despre plan cu doua zile inainte, iar asta l-a fortat pe Prigojin sa improvizeze un plan alternativ. Televiziunea de stat rusa l-a acuzat aseara pe Prigojin, ca si-a iesit din minti dupa ce a primit miliarde din banii publici. 

Dmitrii KISELIOV, JURNALIST DE PROPAGANDA:El a crezut ca se poate opune atat Ministerului rus al Apararii, cat si statului si presedintelui in persoana.” 

Dmitri Kiseliov, care este una dintre principalele voci ale aparatului mediatic al Kremlinului, a afirmat, fara a furniza dovezi, ca grupul Wagner a primit 8,8 miliarde de euro din banii publici, iar unul dintre factorii majori ai revoltei este refuzul Ministerului rus al Apararii de a prelungi contractele semnate cu grupul lui Prigojin.  Revolta grupului Wagner, care a avut loc in weekendul precedent, a zguduit puterea rusa, in plin conflict in Ucraina. Timp de cateva ore, luptatorii grupului Wagner au ocupat un cartier general al armatei ruse la Rostov si au marsaluit aproape 800 de kilometri spre Moscova. Prigojin a sustinut ca revolta sa nu a avut ca scop rasturnarea puterii, ci salvarea grupului Wagner de la dezmembrare de catre statul major rus. Revolta s-a incheiat cu un acord care prevedea exilul in Belarus al lui Prigojin si a mercenarilor sai. In ultima saptamana el nu a facut nicio declaratie publica.