Igor Ghirkin, fostul comandant al separatistilor pro-rusi din Donetk, condamnat la Haga la inchisoare pe viata pentru doborarea in 2014 a unui avion deasupra Ucrainei, a fost retinut in Rusia si plasat in arest preventiv pana pe 18 septembrie. Informatia a fost confirmata de avocatii sai pentru Ria Novosti. El a fost un influent blogger de razboi, care l-a criticat constant pe Putin si modul in care Rusia duce razboiul din Ucraina.

Publicat:21.07.2023, 20:17

Fostul comandant al separatistilor pro-rusi din Donbas, Igor Ghirkin, a fost adus la un tribunal din Moscova, unde in urma unei sedinte a fost luata decizia de a-l plasa in arest preventiv pana pe 18 septembrie. Barbatul nu isi recunoaste vina dar coopereaza cu ancheta, scrie presa rusa de stat.

In jurul orei 12 acesta a fost ridicat din propria casa de reprezentantii Comitetului rus de investigatii. Despre asta a anuntat sotia acestuia intr-un mesaj pe canalul de telegram, in care spune ca ar fi fost acuzat pentru extremism.

Mesajul sotiei lui Igor Ghirkin:„Potrivit paznicului, l-au scos pe sotul meu si l-au dus intr-o directie necunoscuta. De la prieteni am reusit sa aflu ca sotul meu a fost acuzat in temeiul articolului 282 din Codul penal al Federatiei Ruse (n.red. extremism). ”

Ulterior, informatia a fost confirmata de avocatii acestuia. La scurt timp, un prieten de-al lui a scris pe telegram ca el a depus un denunt la procuratora pe numele lui Ghirkin acum 4 zile. Poreclit Strelkov, tragator in limba rusa, el era unul dintre principalii comandanti ai separatistilor pro-rusi la inceputul razboiului cu armata ucraineneana in Donbas, dupa anexarea Crimeii in 2014. 

Dupa declansarea razboiului din Ucraina anul trecut, el s-a remarcat pentru criticile aduse ministrului rus al Apararii Serghei Soigu si analizelor privind evolutia de pe front. In acelasi timp, Ghirkin s-a aliat in repetate randuri cu Evgheni Prigojin in atacurile sale impotriva conducerii armatei ruse. Strelkov, alaturi de alti doi barbati, un rus si un ucrainean, au fost condamnati anul trecut la inchisoare pe viata de tribunalul de la Haga pentru doborarea in 2014 a avionului MH17 deasupra Ucrainei, atac in urma caruia au murit toti cei 298 de pasageri de la bord. 

Instanta a admis ca Igor Ghirkin a jucat un rol semnificativ in coordonarea traseului, transportul si protectia rachetelor Buk care au doborat avionul Boeing care apartinea Malaysia Airlines.  

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.