Serviciul Federal de Securitate din Rusia (FSB) a anuntat luni inculparea unui cetatean rus, fost angajat al diplomatiei americane in Rusia, arestat la inceputul anului si acuzat ca a transmis Statelor Unite informatii privind conflictul din Ucraina, relateaza AFP, transmite hotnews.ro. 

Publicat:29.08.2023, 10:44

La mijlocul lunii mai, Moscova a anuntat arestarea lui Robert Chonov, un fost angajat al Consulatului general american din Vladivostok (Orientul Indepartat), acuzat de "colaborare confidentiala cu un stat strain".

Washingtonul a denuntat atunci acuzatii "nefondate". Potrivit unui comunicat difuzat luni, FSB a confirmat ca Chonov a fost inculpat in baza acestui cap de acuzare si risca opt ani de inchisoare.

Agentia de presa rusa RIA Novosti a difuzat luni un videoclip, filmat de FSB, care arata arestarea suspectului in subsolul unei cladiri. Pe strazi este vizibila zapada, ceea ce sugereaza ca arestarea a avut loc in primavara sau iarna.

In aceeasi inregistrare, suspectul, asezat la o masa, cu un microfon prins de tricou, face marturisiri in fata camerei.

Potrivit FSB, Robert Chonov a strans din septembrie 2022 pana la arestarea sa la o data neprecizata informatii pentru diplomatia americana. El a desfasurat aceste presupuse activitati "pentru compensatii materiale" si la cererea unor "angajati din serviciul politic al ambasadei americane la Moscova Jeffrey Sullin si David Bernstein".

"Este prevazuta interogarea diplomatilor americani mentionati mai sus si convocari in acest sens au fost trimise ambasadei Statelor Unite la Moscova", a adaugat FSB.

Potrivit Washingtonului, Robert Chonov a lucrat mai bine de 25 de ani pentru consulatul american de la Vladivostok, pana in 2021, cand Moscova a interzis angajarea cetatenilor rusi in misiunile diplomatice americane.

"Acuzatiile impotriva lui Robert Chonov sunt complet nefondate", a declarat purtatorul de cuvant al diplomatiei americane, Matthew Miller, in raspuns la inculpare.

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.