Grecia a spus „da” joi casatoriei intre persoane de acelasi sex si adoptiei de copii de catre cupluri de acelasi sex, o reforma majora sustinuta de premierul conservator, care a considerat ca este „un punct de cotitura pentru drepturile omului”, potrivit AFP, scrie HotNews.ro

Publicat:16.02.2024, 08:32

Odata promulgata legea, aceasta tara mediteraneana, in care influenta Biserica Ortodoxa s-a opus cu inversunare reformei, va deveni a 37-a tara din lume, a 17-a tara din Uniunea Europeana si prima tara crestina ortodoxa care va legaliza adoptia de catre parinti de acelasi sex.

Dintre cei 254 de deputati prezenti in parlamentul unicameral, 176 au votat in favoarea legii, 76 impotriva si doi s-au abtinut, la capatul a doua zile de dezbateri uneori aprinse.

La anuntarea rezultatului, zeci de persoane care fluturau steaguri curcubeu si-au exprimat bucuria in fata parlamentului din centrul Atenei.

Potrivit Adrianei Zahari, o studenta de 22 de ani aflata in fata parlamentului, votul a fost „o zi istorica” pentru asociatiile LGBT+ din Grecia.

„Suntem atat de fericiti de acest rezultat, il asteptam de atat de mult timp”, a spus ea.

Premierul de dreapta Kyriakos Mitsotakis a salutat „un moment de cotitura pentru drepturile omului” intr-o „tara progresista si democratica, atasata cu pasiune valorilor europene”, in conditiile in care Parlamentul European, intr-o rezolutie recenta, si-a exprimat ingrijorarea „fata de amenintarile foarte grave la adresa democratiei, a statului de drept si a drepturilor fundamentale in Grecia”, in special in ceea ce priveste scaderea libertatii presei.

Premierul Kyriakos Mitsotakis in parlmentul elen, la dezbaterea despre casatoriile intre persoanele de acelasi sex (Foto: Michael Varaklas / AP / Profimedia)

„De maine, inca o bariera intre noi (cetatenii, n.r.) va fi inlaturata si va deveni o punte de coexistenta intr-un stat liber intre cetateni liberi”, mai asigurase el in timpul unei interventii in fata deputatilor, mai devreme in cursul zilei.

Nu existau prea multe indoieli ca proiectul de lege va fi adoptat, avand in vedere sprijinul mai multor partide de opozitie de stanga.

Dar Mitsotakis se confrunta cu o opozitie din partea aripii celei mai conservatoare a partidului sau Noua Democratie (ND), care se opunea reformei.

Masura emblematica

Reales confortabil anul trecut, el a facut din casatoria intre persoane de acelasi sex una dintre masurile emblematice ale celui de-al doilea mandat al sau.

Aceasta „imbunatateste considerabil viata concetatenilor nostri homosexuali” si a copiilor lor, a declarat el, subliniind ca aceasta este „o realitate sociala existenta” si ca, votand in favoarea casatoriei intre persoane de acelasi sex, deputatii ar elimina „o inegalitate grava pentru democratia noastra”.

In Grecia exista o uniune civila din 2015, dar aceasta nu ofera aceleasi garantii juridice ca si casatoria civila.

Premierul a insistat, de asemenea, asupra necesitatii de a pune capat situatiilor neclare in ceea ce priveste paternitatea intre persoane de acelasi sex.

Pana acum, doar parintele biologic avea drepturi asupra copilului. In caz de deces al acestui parinte, statul retrage custodia celuilalt parinte.

Iar copiii celor doi tati nu pot obtine acte de identitate, deoarece numele mamei este obligatoriu pentru starea civila. 

„Un moment istoric”

Pentru Konstantinos Androulakis, un grec de 46 de ani casatorit cu Michael in Marea Britanie si tatal a doi copii de 6 si 11 ani, acesta este „un moment istoric” pentru Grecia.
 „Este un pas important”, a declarat pentru AFP acest consultant londonez, venit in Grecia cu aceasta ocazie, exprimandu-si speranta ca in viitor „drepturile persoanelor LGTB+ se vor imbunatati in Grecia in general”.

Cu toate acestea, unii au deplans faptul ca proiectul de lege nu a acordat maternitatea de substitutie (GPA) cuplurilor homosexuale.

Cea mai mare parte a dezbaterii acerbe din tara din ultimele saptamani a vizat chestiunea paternitatii intre persoane de acelasi sex.

Sondajele de opinie au aratat ca grecii sunt in general in favoarea casatoriilor intre persoane de acelasi sex, dar se opun adoptiei de catre cuplurile de acelasi sex. 

Intr-o tara cu o majoritate ortodoxa covarsitoare, Biserica se opune total proiectului.

„Copiii au o nevoie innascuta si, prin urmare, dreptul de a creste cu un tata barbat si o mama femeie”, afirma Sfantul Sinod, care a trimis o scrisoare tuturor parlamentarilor.

Dar doar aproximativ 4.000 de opozanti, condusi in special de Niki, partid de extrema dreapta apropiat de Rusia, s-au adunat duminica in fata Parlamentului, tinand in maini icoane ale Fecioarei Maria si cruci crestine.

Stefanos Kasselakis, care este homosexual declarat si s-a casatorit recent cu partenerul sau in Statele Unite, a preluat in septembrie fraiele partidului de stanga Syriza, cea mai mare forta de opozitie din parlament.

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.