Ministerul rus al Apararii a declarat luni ca a semnat un contract cu gruparea Ahmat a fortelor speciale cecene, la o zi dupa ce seful grupului Wagner de mercenari rusi, Evgheni Prigojin, a refuzat sa faca acest lucru, transmite Reuters, scrie agerpres.ro.

Publicat:12.06.2023, 19:28

Semnarea a urmat unui ordin prin care toate "unitatile de voluntari" ar trebui sa semneze contracte pana la 1 iulie care sa le aduca sub autoritatea ministrului apararii, Serghei Soigu, in timp ce Moscova incearca sa isi impuna controlul asupra armatelor private care lupta in numele sau in Ucraina.

In schimb, luptatorii voluntari ar urma sa primeasca aceleasi beneficii si protectii ca si trupele regulate, inclusiv sprijin pentru ei si familiile lor in cazul in care sunt raniti sau ucisi.

Duminica, Prigojin, care a purtat o disputa continua cu Ministerul Apararii pe care l-a acuzat ca nu a reusit sa ofere munitiile necesare mercenarilor sai Wagner din Ucraina, a declarat ca va refuza sa semneze un astfel de contract.

El a spus ca Soigu "nu poate gestiona in mod corespunzator formatiuni militare".

Contractul pe care Ministerul Apararii l-a semnat luni a fost cu gruparea paramilitara Ahmat, care a fost adesea numita armata privata a lui Ramzan Kadirov, liderul Ceceniei.

Spre deosebire de Prigojin, Kadirov s-a abtinut recent de la critici la adresa Ministerului Apararii. Membrii celor doua grupuri s-au certat in mod deschis, iar joi unul dintre aliatii apropiati ai lui Kadirov l-a catalogat pe Prigojin drept un blogger care tipa tot timpul despre probleme.

Comandantul Ahmat, Apti Alaudinov, care a luat parte la semnarea contractului, a declarat ca unitatea a "pregatit si trimis zeci de mii de voluntari" in Ucraina in ultimele 15 luni.

Moscova a declarat vineri ca fortele Ahmat au desfasurat o ofensiva in apropiere de orasul Marinka, in regiunea estica ucraineana Donetk.

"Cred ca acesta este un lucru foarte bun", a declarat Alaudinov, citat de site-ul ministerului apararii dupa semnarea acordului.

Seful adjunct al Statului Major General al Rusiei, generalul-colonel Aleksei Kim, a afirmat dupa semnarea acordului cu cecenii ca spera ca si alte unitati de voluntari vor urma exemplul.