Municipalitatea din Venetia a inceput marti sa puna in vanzare bilete de intrare de cinci euro, o taxa aplicata primavara si vara turistilor care vin doar pentru o zi in Palatul Dogilor, victima a turismului in masa, relateaza stirileprotv.ro.

Publicat:17.01.2024, 08:32

Timp de 29 de zile in total pe o perioada cuprinsa intre 25 aprilie si 14 iulie, sezonul turistic de varf, turistii de o zi vor trebui sa achizitioneze acest bilet pentru a intra in orasul vechi intre orele 08:30 si 16:00, ora locala.

Site-ul de cumparare a biletelor a fost deschis marti pe adresa https://cda.ve.it/en/, in engleza si italiana.

Cu toate acestea, sunt prevazute numeroase scutiri, in special pentru copiii cu varsta sub 14 ani, studenti sau membri ai fortelor de ordine.

In cadrul acestui program aprobat anul trecut nu este prevazuta nicio limita a numarului de vizitatori.

Acest proiect, anuntat in septembrie, are ca obiectiv principal descurajarea vizitatorilor de o zi care contribuie la aglomerarea orasului, renumit in intreaga lume pentru operele de arta, podurile si canalele sale si care face parte din 1987 din patrimoniul mondial al UNESCO.

„Venetia este primul oras din lume care aplica acest sistem, care va putea servi drept exemplu pentru alte orase fragile (...) care trebuie protejate”, a declarat primarul Luigi Brugnaro, in noiembrie, cand municipalitatea a facut publice datele de aplicare a acestei taxe.

„Nu este o revolutie, ci primul pas al unui sistem care reglementeaza accesul vizitatorilor in ziua respectiva", a explicat Brugnaro, precizand ca obiectivul este "calitatea vietii in oras".

La mijlocul lunii septembrie, orasul Venetia nu a fost inclus pe lista patrimoniului mondial al UNESCO in pericol.

Cu toate acestea, expertii UNESCO au recomandat la sfarsitul lunii iulie clasificarea "in pericol" a Venetiei, o bijuterie amenintata de prea mult turism si incalzirea globala, din cauza masurilor "insuficiente" luate in Italia pentru a lupta impotriva deteriorarii acestui sit.

Aproximativ 3,2 milioane de turisti au petrecut noaptea in centrul istoric al Venetiei in 2022, potrivit datelor oficiale, o cifra care nu include miile de vizitatori care merg acolo doar pentru o zi.