Premiul Nobel pentru Fiziologie sau Medicina pentru anul 2023 a fost acordat luni lui Katalin Kariko si Drew Weissman pentru dezvoltarea vaccinurilor ARN mesager contra Covid-19, scrie hotnews.ro

Publicat:02.10.2023, 14:36

Premiul a fost „pentru descoperirile lor privind modificarile bazelor nucleozidice care au permis dezvoltarea unor vaccinuri ARN mesager eficiente impotriva COVID-19”.

„Descoperirile celor doi laureati ai premiului Nobel au fost esentiale pentru dezvoltarea unor vaccinuri ARN mesager eficiente impotriva COVID-19 in timpul pandemiei care a debutat la inceputul anului 2020. Prin descoperirile lor revolutionare, care au schimbat in mod fundamental intelegerea noastra despre modul in care ARNm interactioneaza cu sistemul nostru imunitar, laureatii au contribuit la ritmul fara precedent de dezvoltare a vaccinurilor in timpul uneia dintre cele mai mari amenintari la adresa sanatatii umane din epoca moderna”,  a explicat Academia Suedeza.

Katalin Kariko

Kariko s-a nascut in 1955 in Szolnok, Ungaria. Si-a obtinut doctoratul la Universitatea din Szeged in 1982 si a efectuat cercetari postdoctorale la Academia Maghiara de Stiinte din Szeged pana in 1985.

Apoi a efectuat cercetari postdoctorale la Universitatea Temple din Philadelphia si la Universitatea de Stiinte ale Sanatatii din Bethesda. In 1989, a fost numita profesor asistent la Universitatea din Pennsylvania, unde a ramas pana in 2013.

Dupa aceea, a devenit vicepresedinte si, ulterior, vicepresedinte senior la BioNTech RNA Pharmaceuticals. Din 2021, este profesor la Universitatea din Szeged si profesor adjunct la Scoala de Medicina Perelman de la Universitatea din Pennsylvania.

Drew Weissman

Weissman s-a nascut in 1959 in Lexington, Massachusetts, SUA. Si-a primit diplomele de doctor in medicina si doctorat de la Universitatea din Boston in 1987.

Si-a facut pregatirea clinica la Beth Israel Deaconess Medical Center din cadrul Harvard Medical School si a efectuat cercetari postdoctorale la National Institutes of Health.

In 1997, Weissman si-a infiintat grupul de cercetare la Scoala de Medicina Perelman de la Universitatea din Pennsylvania. El este profesor in domeniul cercetarii privind vaccinurile si director al Institutului Penn pentru inovatii ARN.

Premiul, unul dintre cele mai prestigioase din lumea stiintifica, a fost decis de catre Adunarea Nobel a universitatii de medicina Karolinska Institute din Suedia si vine la pachet cu 11 milioane de coroane suedeze (aproximativ 1 milion de dolari).

Premiul pentru medicina de anul trecut a fost acordat suedezului Svante Paabo pentru secventierea genomului omului de Neanderthal, o ruda disparuta a omului de astazi, si pentru descoperirea unei rude umane necunoscute pana acum, Denisovans.

Cifrele Premiului Nobel pentru Medicina

Din 1901, au fost acordate 113 premii Nobel pentru fiziologie sau medicina. Premiul nu a fost acordat in noua randuri: in 1915, 1916, 1917, 1918, 1921, 1925, 1940, 1941 si 1942.

De ce nu au fost acordate premiile pentru medicina in acei ani? In statutul Fundatiei Nobel se spune: „Daca niciuna dintre lucrarile luate in considerare nu se dovedeste a fi de importanta indicata in primul paragraf, premiul in bani va fi rezervat pana in anul urmator. Daca, si in acest caz, premiul nu poate fi acordat, suma va fi adaugata la fondurile limitate ale fundatiei." In timpul Primului si celui de-al Doilea Razboi Mondial, au fost acordate mai putine premii Nobel.

Premii Nobel in fiziologie sau medicina, impartite si neimpartite

40 de premii in medicina au fost acordate unui singur laureat. 34 de premii in medicina au fost impartite de doi laureati. 39 de premii in medicina au fost impartite intre trei laureati. De ce se intampla acest lucru?

In statutele Fundatiei Nobel se spune: Suma unui premiu poate fi impartita in mod egal intre doua lucrari, fiecare dintre acestea fiind considerata ca meritand un premiu. In cazul in care o lucrare care este recompensata a fost realizata de doua sau trei persoane, premiul le este acordat in comun. In niciun caz suma premiului nu poate fi impartita intre mai mult de trei persoane.

225 de laureati pana acum

Numarul de laureati ai Premiului Nobel pentru fiziologie sau medicina: 225 de persoane au fost premiate in perioada 1901-2022.

Pana in prezent, cel mai tanar laureat al Premiului Nobel pentru fiziologie sau medicina este Frederick G. Banting, care avea 32 de ani cand a primit premiul pentru medicina, in 1923.

Cel mai varstnic laureat al Premiului Nobel pentru fiziologie sau medicina pana in prezent este Peyton Rous, care avea 87 de ani atunci cand a primit premiul pentru medicina, in 1966.

Dintre cele 225 de persoane recompensate cu Premiul Nobel pentru Fiziologie sau Medicina, 12 sunt femei. Dintre aceste 12, Barabara McClintock este singura care a primit un premiu Nobel neimpartit.

Nimeni nu a primit Premiul Nobel pentru Fiziologie sau Medicina de mai multe ori.

Niciun premiu postum, dar in 2011 a fost o situatie ciudata

Nu au existat premii Nobel postume in chimie. Din 1974, Statutul Fundatiei Nobel stipuleaza ca un premiu Nobel nu poate fi acordat postum, cu exceptia cazului in care decesul a survenit dupa anuntarea premiului Nobel.

Inainte de 1974, Premiul Nobel a fost acordat postum doar de doua ori: lui Dag Hammarskjold (Premiul Nobel pentru Pace 1961) si lui Erik Axel Karlfeldt (Premiul Nobel pentru Literatura 1931).

In urma anuntarii in 2011 a Premiului Nobel pentru Fiziologie sau Medicina, s-a descoperit ca unul dintre laureatii din domeniul medicinei, Ralph Steinman, decedase cu trei zile mai devreme. Consiliul de administratie al Fundatiei Nobel a examinat statutul, iar o interpretare a scopului regulii de mai sus a dus la concluzia ca Ralph Steinman ar trebui sa ramana laureat al Premiului Nobel, deoarece Adunarea Nobel de la Karolinska Institutet a anuntat laureatii Premiului Nobel pentru fiziologie sau medicina din 2011 fara sa stie de decesul acestuia.

Pentru unii a fost o afacere de familie

Familii de laureati Premiului Nobel pentru fiziologie sau medicina

Cupluri casatorite: Gerty Cori si Carl Cori, ambii laureati ai Premiului Nobel pentru Fiziologie sau Medicina in 1947, May-Britt Moser si Edvard I. Moser, ambii recompensati cu Premiul Nobel pentru fiziologie sau medicina in 2014

Tata si fiu: Hans von Euler-Chelpin (tatal), laureat al Premiului Nobel pentru chimie 1929. Ulf von Euler (fiul), laureat al Premiului Nobel pentru fiziologie sau medicina 1970. Arthur Kornberg (tatal), laureat al Premiului Nobel pentru fiziologie sau medicina 1959. Roger D. Kornberg (fiul), laureat al Premiului Nobel pentru chimie 2006. Sune Bergstrom (tatal), laureat al Premiului Nobel pentru fiziologie sau medicina 1982. Svante Paabo (fiul), laureat al Premiului Nobel pentru fiziologie sau medicina 2022.

Frati: Jan Tinbergen (premiul pentru stiinte economice) si Nikolaas Tinbergen (premiul pentru medicina)

Doi laureati ai Premiului Nobel pentru chimie au fost fortati de autoritati sa refuze Premiul Nobel. Adolf Hitler a interzis ca trei laureati germani ai Premiului Nobel sa primeasca Premiul Nobel - doi dintre ei au primit Premiul Nobel pentru chimie, Richard Kuhn in 1938 si Adolf Butenandt in 1939. Cea de-a treia persoana, Gerhard Domagk, a primit Premiul Nobel pentru Fiziologie sau Medicina in 1939. Toti acestia au putut primi ulterior diploma si medalia Premiului Nobel, dar nu si suma premiului.