Cel putin 80 persoane au fost ucise si 145 ranite intr-un atac armat care a avut loc astazi la sala de concerte Crocus City Hall din apropierea Moscovei, relateaza agentia rusa de presa de stat TASS. Agentia de stiri RIA a precizat ca cel putin trei persoane in haine de camuflaj au deschis focul in sala de spectacole Crocus City Hall, scrie hotnews.ro

Publicat:23.03.2024, 09:17

Iata principalele reactii la atacul armat revendicat de gruparea jihadista Statul Islamic:

Rusia:

A fost un „atac terorist sangeros” si o „crima monstruoasa”, a declarat purtatoarea de cuvant a diplomatiei ruse, Maria Zaharova.

Ucraina:

Ucraina, care se confrunta de doi ani cu o ofensiva militara rusa, „nu a avut absolut nimic de-a face” cu atacul, a declarat un consilier al presedintiei ucrainene, Mihailo Podoliak.

Serviciile secrete ucrainene au declarat: „Atacul terorist de la Moscova este o provocare planificata si deliberata de catre serviciile speciale rusesti la ordinul lui (Vladimir) Putin.

Scopul sau este de a justifica lovituri si mai dure impotriva Ucrainei si o mobilizare totala in Rusia”.

ONU

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, „condamna in termenii cei mai fermi atacul terorist” de la Moscova, a declarat intr-un comunicat purtatorul sau de cuvant adjunct, Farhan Haq.

Statele Unite:

Casa Alba a declarat ca „este alaturi de victimele teribilului atac”.

„Imaginile cu impuscaturile din Moscova sunt groaznice si greu de privit”, a declarat vineri Casa Alba, dupa atacul armat din capitala Rusiei.

In acelasi timp, Casa Alba i-a avertizat pe americanii aflati la Moscova vineri seara sa ramana la adapost.

Franta:

„Imaginile care ne parvin de la Moscova sunt teribile”, a reactionat Ministerul francez de Externe intr-un mesaj postat pe X, denuntand „acte abominabile”.

Italia:

„Oroarea masacrului civililor nevinovati de la Moscova este inacceptabila”, a declarat premierul italian Giorgia Meloni.

Spania:

„Suntem socati”, a declarat Ministerul de Externe pe X. „Spania condamna toate formele de violenta”.

Uniunea Europeana:

„UE este socata si consternata”, a declarat acest purtator de cuvant, Peter Stano. „UE condamna toate atacurile impotriva civililor”.

Israel:

„Intristat de evenimentele tragice din aceasta seara de la Moscova. Inimile noastre sunt alaturi de familiile victimelor si de toti cei afectati”, a declarat ministrul israelian de Externe, Israel Katz, pe X.

Autoritatea Palestiniana:

„Presedintia isi exprima condamnarea ferma”, a declarat biroul presedintelui palestinian Mahmoud Abbas, reafirmand „respingerea terorismului de catre presedintele Abbas”.

Mexic:

„Deplangem pierderea regretabila de vieti omenesti si respingem orice act de violenta impotriva vietii civililor”, a declarat Ministerul mexican de Externe pe X.

Venezuela:

„Ne exprimam sprijinul pentru presedintele Vladimir Putin si ne ridicam vocea pentru a respinge categoric orice act de violenta”, a declarat presedintele venezuelean Nicolas Maduro, pe X.