Vladimir Putin a ajuns joi in Kargazstan pentru a se intalni cu unii dintre putinii sai aliati, prima sa deplasare in strainatate de cand a devenit tinta unui mandat de arestare din partea Curtii Penale Internationale (CPI) pentru "deportarea" unor copii ucraineni, scrie AFP, scrie hotnews.ro

Publicat:12.10.2023, 08:22

Presedintele rus, care s-a retras de la mai multe summituri internationale din cauza mandatului de arestare, este putin probabil sa fie arestat in aceasta deplasare, deoarece tara din Asia Centrala apropiata de Moscova nu a ratificat Statutul de la Roma, tratatul fondator al Curtii.

Putin a sosit in Kargazstan, au anuntat joi dimineata agentiile de presa ruse si kargaze.

El va purta joi discutii cu omologul sau azer Ilham Aliev, primele lor discutii de la victoria Baku in Nagorno-Karabah, in timp ce premierul armean Nikol Pachinian, ale carui relatii cu Moscova au fost tensionate, va fi absent.

De asemenea, Vladimir Putin va purta discutii cu presedintele kargaz Sadyr Japarov in timpul acestei vizite, care coincide cu cea de-a 20-a aniversare a deschiderii bazei militare rusesti de la Kant, in Kargazstan.

Apoi, vineri, presedintele rus va participa la un summit al tarilor din fosta URSS, in prezenta principalului sau aliat, belarusul Alexandr Lukasenko, precum si a unor lideri mai sceptici fata de invazia Ucrainei, cum ar fi kazahul Kassym-Jomart Tokaiev si uzbekul Chavkat Mirziodev.

Vladimir Putin, care a lansat asaltul Rusiei asupra Ucrainei in februarie 2022, face obiectul unui mandat de arestare al CPI din martie, o decizie pe care Moscova o considera "nula si neavenita".

In ultimele luni, el a avut grija sa evite marile adunari internationale, aparand ca un mare absent la summitul BRICS din Africa de Sud in august, apoi la summitul G20 din India in septembrie.

Presedintele rus a explicat la inceputul lunii octombrie ca a evitat summiturile internationale pentru a nu "cauza probleme" organizatorilor. "Daca vin, vor fi spectacole politice, atacuri politice", s-a justificat el, spunand ca oricum avea "destule de facut acasa".

Vladimir Putin, pe care Occidentul incearca sa il transforme in paria, este de asemenea asteptat in China in octombrie, la invitatia aliatului sau Xi Jinping, pentru a participa la un forum economic international.

Aceasta va fi prima sa deplasare in China, un partener apropiat, de la inceputul conflictului din Ucraina.

Seful diplomatiei, Serghei Lavrov, va efectua o vizita in aceasta tara intre 16 si 18 octombrie.