Presedintele rus Vladimir Putin a promulgat joi legea revocarii ratificarii Tratatului Interzicerii Testelor Nucleare (TICEN/CTBT), in timpul Razboiului din Ucraina si unei crize cu Occidentul, relateaza AFP, scrie stirileprotv.ro

Publicat:02.11.2023, 15:36

Legea, publicata pe portalul oficial de informatii juridice, a fost adoptata de Consiliul Federatiei, Camera superioara a Parlamentului rus, la sfarsitul lui octombrie.

La inceputul lui octombrie, Vladimir Putin a anunta ca tara sa ar putea sa revoce ratificarea TICEN si sa raspunda astfel Statelor Unite, care nu l-au ratificat niciodata.

„Nu sunt pregatit sa spun daca trebuie sau nu sa reluam testele” nucleare, adauga el, laudand insa dezvoltarea unor noi rachete extrem de puternice care pot transporta ogive nucleare.

De la inceputul Razboiului din Ucraina, in februarie 2022, presedintele rus a amenintat cu un recurs la arma nucleara si a desfasurat in vara lui 2023 armament nuclear tactic in Belarus, cel mai apropiat aliat al sau.

Legea revocarii ratificarii Tratatului Interzicerii Testelor Nucleare a fost adoptata mai intai de catre Duma de Stat, Camera inferioara a Parlamentului rus, dupa care a fost adoptata in unanimitate de Consiliul Federatiei la sfarsitul lui octombrie.

Presedintele Dumei de Stat, Viaceslav Volodin, cataloga acest vot drept ”raspunsul la o atitudine odioasa a Statelor Unite fata de obligatiile pe care le au privind mentinerea securitatii globale”.

La sfarsitul lui octombrie, Rusia a procedat la tiruri de testare a unor rachete balistice vizand pregatirea fortelor ruse de un ”atac nuclear masiv” de riposta.

Doctrina militara rusa prevede o recurgere ”strict defensiva” la arma atomica, in cazul unui atac asupra Rusiei cu armament de distrugere in masa sau in cazul unei agresiuni cu armament conventional ”care ameninta existenta insasi a statului”.

In februarie, Rusia si-a suspendat participarea la Tratatul dezarmarii nucleare New START, pe care l-a semnat cu Statele Unite in 2010 - ultimul acord bilateral nuclear care lega Rusia si Statele Unite.