Politia rusa a dat-o in urmarire pe sefa guvernului Estoniei, Kaja Kallas, notificarea in acest sens fiind afisata marti pe site-ul Ministerului de Interne de la Moscova, informeaza agentiile AFP si Reuters, citate de Agerpres.

Publicat:13.02.2024, 15:41

Kallas este urmarita „intr-un dosar penal”, mentioneaza politia, fara a specifica infractiunea implicata. Sunt dati in urmarire si secretarul de stat estonian Taimar Peterkop si ministrul culturii din Lituania, Simonas Kairis.

Purtatorul de cuvant al presedintiei ruse, Dmitri Peskov, a declarat ca cei trei sunt ostili Rusiei, fiind „raspunzatori de decizii care sunt de facto o insulta la adresa istoriei” si „persoane care intreprind actiuni ostile impotriva memoriei istorice, a tarii noastre”.

AFP aminteste ca Rusia se considera eliberatoarea tarilor respective si sustine ca orice alt punct de vedere reprezinta o falsificare a istoriei, ceea ce potrivit legislatiei ruse constituie o infractiune.

Agentia de stat rusa TASS afirma, citand o sursa neidentificata din domeniul securitatii, ca oficialii respectivi sunt invinuiti de „distrugerea si degradarea unor monumente ale soldatilor sovietici” din cel de-Al Doilea Razboi Mondial.

In ultimii ani, in statele baltice au fost demolate mai multe astfel de monumente mostenite de la fosta Uniune Sovietica - gesturi care au marcat respingerea perioadei in care Estonia, Letonia si Lituania au fost anexate de URSS.

Estonia si celelalte doua tari baltice se tem de o agresiune ruseasca impotriva lor

Cele trei tari, acum membre ale Uniunii Europene si NATO, au relatii tensionate cu Moscova, iar pe teritoriile lor traiesc minoritati ruse. Dezacordurile s-au intensificat dupa ce Rusia a invadat Ucraina: tarile baltice sustin activ Kievul si considera posibilitatea unui atac rusesc asupra lor cat se poate de reala.

Saptamana trecuta, Ministerul de Externe rus i-a convocat pe insarcinatii cu afaceri eston, leton si lituanian, acuzand tarile lor ca „saboteaza” alegerile prezidentiale care urmeaza sa aiba loc in Rusia in martie, refuzand sa asigure securitatea sectiilor de votare din ambasadele ruse la Tallinn, Riga, respectiv Vilnius.

In ianuarie, dupa ce presedintele ucrainean Volodimir Zelenski a facut un turneu in cele trei state baltice, Letonia si Estonia au renuntat la acordurile cu Rusia privind asistenta juridica, pe motiv ca rusii au atacat Ucraina.

In aceeasi luna, Estonia a refuzat sa ii innoiasca permisul de sedere conducatorului bisericii ortodoxe estone subordonate Patriarhiei Moscovei, care este cetatean rus, apreciind ca acesta prezinta un risc pentru securitatea nationala.