​Presedintele sud-african Cyril Ramaphosa a afirmat marti ca presedintele rus Vladimir Putin si omologul sau ucrainean Volodimir Zelenski au fost de acord sa primeasca un grup de lideri africani pentru a discuta un potential plan de pace, transmite Reuters, transmite hotnews.ro

Publicat:16.05.2023, 15:59

„Discutiile mele cu cei doi lideri au demonstrat ca amandoi sunt pregatiti sa primeasca liderii africani si sa discute despre cum se poate pune capat acestui conflict", a declarat Ramaphosa in cadrul unei conferinte de presa comune cu premierul din Singapore.

„Daca acest lucru va reusi sau nu va depinde de discutiile care vor avea loc", a spus el.

Putin si Zelenski au fost de acord sa primeasca misiunea in capitalele lor, Moscova si Kiev, se afirma intr-un comunicat al presedintiei sud-africane.

Ramaphosa a precizat ca planul de pace a fost sustinut si de liderii Senegalului, Ugandei si Egiptului, adaugand ca secretarul general al ONU, Statele Unite si Marea Britanie au fost, de asemenea, informate cu privire la aceasta initiativa.

Washingtonul si Londra si-au exprimat un sprijin „prudent" fata de planul de pace, a adaugat Ramaphosa.

Considerata unul dintre cei mai apropiati aliati ai Moscovei de pe continent, Africa de Sud sustine ca este impartiala si s-a abtinut de la vot asupra rezolutiilor ONU privind razboiul.

Saptamana trecuta, ea a respins afirmatiile ambasadorului american in Africa de Sud potrivit carora in decembrie au fost incarcate arme pe o nava rusa de la o baza navala din Cape Town.

Declaratiile liderului sud-african vin in contextul in care un emisar chinez de rang inalt, Li Hui, urmeaza sa inceapa marti o serie de vizite in Ucraina, Rusia si alte tari europene, intr-un turneu despre care Beijingul spune ca are ca scop discutarea unei „solutii politice" la criza.

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.