Populistul Geert Wilders, anti-islam si anti-UE, a castigat alegerile in Olanda. Acesta a promis sa reduca platile Olandei catre UE si sa blocheze intrarea oricaror noi membri, inclusiv a Ucrainei. Victoria sa a zguduit politica olandeza si trimite un soc in intreaga Europa.

Publicat:23.11.2023, 17:27

Dupa 25 de ani in parlament, conform sondajelor efectuate la iesirea de la urne, Partidul Libertatii este pe cale sa castige 37 din cele 150 de locuri in parlament, cu mult inaintea celui mai apropiat rival al sau, o alianta de stanga, pro-UE.

Geert WILDERS, LIDERUL PARTIDULUI LIBERTATII: „Poporul a vorbit. Poporul a spus: "Ne-am saturat." Ne vom asigura ca poporul olandez va fi din nou pe locul intai.”

Acum se asteapta ca alianta laburist-verde sa ocupe locul al doilea in parlamentul olandez, cu 25 de locuri, un salt important fata de cele 17 actuale. Iar partidul premierului in exercitiu Mark Rutte, care a anuntat ca se retrage din politica, a suferit pierderi grele si este pe cale sa obtina 24 de locuri, cu 10 mai putine decat inainte, potrivit exit-polle-urilor.

Dilan YESILGOZ, LIDER  PARTIDULUI POPULAR PENTRU LIBERTATE SI DEMOCRATIE: „Nu i-am ascultat suficient de mult pe oameni si nu am oferit suficiente solutii care sa fie aplicabile.”

In cazul in care aceste sondaje la iesirea de la urne se confirma, victoria lui Geert Wilders marcheaza un viraj brusc la dreapta care va fi primit cu frica la Bruxelles, in contextul in care el a promis un referendum pe tema apartenentei Olandei la Uniunea Europeana. De asemenea Wilders a promis ca va bloca intrarea oricaror noi membri in UE, inclusiv a Ucrainei.

In chesiunea razboiului din tara vecina, ca si alti lideri de extrema dreapta de pe continent, Wilders a laudat guvernarea lui Vladimir Putin, raliindu-se impotriva a ceea ce el a descris drept rusofobie isterica in Europa. Intr-una dintre ultimele dezbateri dinaintea alegerilor, Wilders a declarat ca nu va sprijini trimiterea mai multor arme Ucrainei.