Dupa rebeliunea armata inceputa vineri si incheiata brusc, o zi mai tarziu, liderul gruparii Wagner ar fi plecat spre Belarus, dar nici macar oamenii lui nu stiu pe unde ar fi. Prin serviciul sau de presa contactat de CNN, el a transmis salutari tuturor. Intre timp, RIA Novosti, care citeaza sursa din cadrul Parchetului General, scrie ca dosarul penal impotriva lui Prigojin nu a fost incheiat, asa cum spunea ieri purtatorul de cuvant al Kremlinului.

Publicat:26.06.2023, 14:53

Seful gruparii paramilitare ruse Wagner Evgheni Prigojin ”saluta pe toata lumea si va raspunde la intrebari cand va avea o comunicare adecvata", anunta serviciul de presa al companiei acestuia, Concord, intr-un e-mail adresat CNN, relateaza postul american. Prigojin a fost vazut ultima data parasind Rostov pe Don sambata seara intr-un SUV negru.

Evgheni PRIGOJIN, SEFUL GRUPARII PARAMILITARE RUSE WAGNER:''Rezultatul de azi e bun! Pe toti i-a incurajat!''

Prigojin a plecat din Rostov impreuna cu mercenarii sai dupa ce Kremlinul a declarat ca Lukasenko a negociat un acord prin care el a fost de acord sa mearga in Belarus si sa puna capat rebeliunii sale. Prigojin nu a confirmat intelegerea. Oficialii belarusi au declarat pentru CNN ca nu au detalii despre care va fi statutul lui Prigojin in Belarus şi nu au putut confirma daca acesta a ajuns deja in tara. In tabara lui Prigijin, sunt destui cei care se simt dezamagiti sau chiar tradati, dupa intelegerea incheiata cu Kremlinul.

MEMBRII TRUPELOR WAGNER:”Jenea, tu ne-ai dus de nas pe noi si pe baietii tai. Ai vorbit frumos, noi te-am sustinut, iar acum ce? Noua deja ne promit o viata „buna”, cred ca la fel ca si baietilor tai.” 

Si in timp ce Prigojin a disparut Ministrul rus al Apararii pe care a vrut sa-l dea jos, si-a facut prima sa aparitie dupa rebeliunea Wagner. Presa de stat rusa a publicat imagini cu Serghei Soigu vizitand trupele ruse care lupta in Ucraina. Videoclipul postat nu are sunet si nu este clar unde si cand s-a intalnit Soigu cu soldatii si comandantii din cadrul districtului militar vestic.

Totodata dupa ce imaginea lui Putin a fost stirbita de marsul mercenarilor catre Moscova, televiziunea ruseasca de stat a difuzat, aseara un interviu vechi de patru zile cu Putin, in care liderul de la Kremlin spune ca acorda o „atentie primordiala desfasurarii operatiunii militare speciale” din Ucraina.

Vladimir PUTIN, PRESEDINTELE RUSIEI:„Ziua incepe cu asta si se termina cu asta. Adunari, intalniri, discutii la telefon.” 

Dictatorul rus nu a mai aparut in public dupa discursul de duminica dimineata, in care a amenintat sa-l pedepseasca pe Evgheni Prigojin pentru rebeliunea sa, iar jurnalistii rusi cred ca Putin se va tine de cuvant. Propagandistul, Dmitri Kiselov, in programul sau de la televiziunea de stat rusa a difuzat un clip de arhiva cu Vladimir Putin, spunand ca nu iarta “tradarea":

” -Puteti ierta? 

 -Da, dar nu totul. 

-Ce nu e posibil de iertat?

-Tradarea.''

Rebelii condusi de Prigojin au avansat spre Moscova sambata pentru a inlatura ceea ce ei au numit conducerea militara corupta si incompetenta din Rusia, dupa care au revenit brusc intr-o zona din estul Ucrainei aflata sub controlul Rusiei, dupa o intelegere cu Kremlinul mediata de liderul belarus, Aleksandr Lukasenko. Intelegerea a inclus imunitate pentru rebeli in schimbul intoarcerii lor in tabere, dar ramane neclar daca Putin a fost de acord de asemenea sa remanieze conducerea militara de varf sau sa faca alte concesii.