Presedintele rus Vladimir Putin a sosit marti in China pentru a se intalni cu "prietenul sau drag" Xi Jinping, consolidand relatia lor in cadrul unui summit care va fi umbrit de razboiul dintre Israel si Hamas, potrivit AFP, scrie hotnews.ro

Publicat:17.10.2023, 08:17

In aceasta saptamana, China primeste reprezentanti din 130 de tari pentru un forum al proiectului istoric al presedintelui Xi, Initiativa "Belt and Road", pe care Beijingul o foloseste pentru a-si extinde influenta globala.

Putin se afla in fruntea listei de invitati, liderul rus aflandu-se in prima sa calatorie la o mare putere globala de cand invazia din Ucraina a aruncat regimul sau in izolare internationala. Avionul sau a aterizat in China cu putin inainte de ora 09:30, potrivit AFP. El urmeaza sa se intalneasca miercuri cu Xi pentru discutii, a precizat Kremlinul.

"In timpul discutiilor, o atentie speciala va fi acordata problemelor internationale si regionale", a precizat acesta, fara a oferi detalii. Putin are misiunea de a consolida relatia deja puternica cu vecinul sau comunist, desi Moscova este din ce in ce mai mult partenerul junior. Expertii se asteapta la putine surprize majore in timpul vizitei liderului rus in China, considerand intalnirea mai degraba un gest simbolic de sustinere a Moscovei.

"Rusia este constienta de faptul ca China nu doreste sa semneze acorduri cu mare publicitate", a declarat pentru AFP Alexander Gabuev, director al Centrului Carnegie Rusia Eurasia, a declarat pentru AFP. "China detine toate cartile", a spus el. Kremlinul a precizat ca cei doi lideri se vor intalni miercuri "in marja" forumului BRI.

Iar titlurile de pe prima pagina a ziarelor mondiale vor fi dominate de razboiul dintre Israel si organizatia militanta palestiniana Hamas. Israelul a declarat razboi gruparii islamiste dupa ce valuri de luptatori Hamas au strapuns frontiera puternic fortificata cu Gaza la 7 octombrie, impuscand, injunghiind si arzand in flacari peste 1.400 de persoane, majoritatea civili.

Peste un milion de oameni si-au parasit casele in scene de haos si disperare, sub bombardamentele israeliene intense asupra Fasiei Gaza, condusa de Hamas.

Potrivit autoritatilor palestiniene, bombardamentele israeliene au ucis aproximativ 2.750 de persoane in Gaza, in principal civili, si au distrus cartiere intregi. Oficialii occidentali au criticat Beijingul pentru ca nu a mentionat numele Hamas in declaratiile privind conflictul dintre Israel si Gaza.

Ministrul chinez de externe, Wang Yi, a discutat duminica cu secretarul de stat american Antony Blinken, care a cerut Chinei sa isi foloseasca "influenta" in Orientul Mijlociu pentru a face presiuni in favoarea calmului. China are o relatie calda cu Iranul, unde conducerea clericala sustine atat Hamas, cat si Hezbollah, grup militant libanez care ar putea deschide un al doilea front impotriva Israelului. In acest an, China a intermediat o intelegere intre fostii dusmani regionali Iran si Arabia Saudita.