Viceprim-ministrul pentru reintegrare al Republicii Moldova, Oleg Serebrian, si ambasadorul cu Misiuni Speciale al Ucrainei responsabil de dosarul transnistrean, Paun Rohovei, sustin luni, 29 ianuarie, la Chisinau un briefing de presa.

Publicat:29.01.2024, 09:45

Oleg SEREBRIAN, VICEPREMIER PENTRU REINTEGRARE:  „Vreau sa subliniez inca o data faptul ca Republica Moldova este determinata sa solutioneze conflictul transnistrean exclusiv, pe cale pasnica. Aceasta pozitie este sustinuta si de colegii nostri de la Kiev, nu exista nici un plan de sugrumare militara sau de altfel a regiunii transnistrene. Tot ceea ce dorim este aducerea graduala a acestei regiuni in campul legal al Republicii Moldova.”

Serebrian sustine ca nu exista o alta solutie decat reintegrarea plenara a acestei regiuni, in Republica Moldova.

Paun ROHOVEI, AMBASADORUL CU MISIUNI SPECIALE AL UCRAINEI:  „Am avut cu domnul vicepremier, astazi, o discutie interesanta si aplicata la realitatile pe care le avem astazi. Am reiterat pozitia noastra consecventa de sutinere neconditionata a suveranitatii si integritatii teritoriale ale Republicii Moldova in granitele recunoscute la nivel international. Scopul principal al procesului de reglementare transnistreana este Reintegrarea Republicii Moldova, reobtinerea de catre Chisinau a drepturilor sale depline asupra unei parti al teritoriului sau, care prin provocari inclusiv a statului agresor rus, s-a ajuns la ceea ce avem astazi. Ucraina e adeptul reglementarii acestui conflict, exclusiv pe cale diplomatica, prin tratative.”

Aproape doua saptamani in urma, mai multi muncitori de la intreprinderile din regiunea trasnistreana au fost adusi organizat la postul ilegal de control dintre Tighina si Varnita pentru a protesta impotriva introducerii taxelor vamale, aplicate de la 1 ianuarie, care pun pe picior de egalitate oamenii de afaceri din stanga Nistrului cu cei din dreapta. Si atunci autoritatile de la Chisinau au calificat protestul drept unul regizat de actori propagandistici.

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.