Ministrul Justitiei, Veronica Mihailov-Moraru a avut o intrevedere la Chisinau cu omologul sau roman, Alina Gorghiu. In cadrul unei conferinte de presa, cei doi ministri au vorbit despre cooperarea dintre tari in domeniul justitiei, dar si despre reformele pe care tara noastra le-a facut in acest domeniu. Totodata, ministrul Alina Gorghiu a spus ca Romania va continua sa acorde sprijin tarii noastre in vederea obtinerii unei decizii favorabile privind negocierile de aderarea a Moldovei la Uniunea Europeana.

Publicat:23.08.2023, 09:40

Veronica MIHAILOV-MORARU, MINISTRUL JUSTITIEI: „Este un prilej pentru ambele parti de a agrea prioritatile viitoare de cooperare si dialogului bilateral. 

Vreau sa accentuez ca parteriatul cu Romania ramane a fi cel mai valoros pentru Guvernul Republicii Moldova si pentru cetatenii de aici. Va multumesc doamna ministru si pe aceast cale, pentru ca Romania este cel mai bun avocat al Republicii Moldova la Bruxelles.

Astazi, in cadrul unei discutii extrem de fructuoase am reconfirmat angajamentul nostru de a promova politici necasare unui stat de drept si am remarcat sustinerea Ministerului Justitiei din Romania in oferirea expertizei si in impartasirea celor mai bune practici. Am avut ocazia sa-i vorbesc doamnei ministru despre procesle demarate pe segmentul justitiei, inclusiv despre procesele de evaluare a integritatii actorilor in justitie si ne dorim ca acest proces sa deruleze intr-un ritm mai accelerat.

Am impartasit omologului meu despre reformarea prin proiectul de lege adoptat recent a Curtii Supreme de Justitie cu atributii de Curte de Casatie, astfel urmarim scopul de a imbunatati calitatea practicii judiciare. Am folosit acest prilej pentru a discuta inclusiv despre exercitiul responsabil, dar dificil asumat de autoritatile moldovenesti in partea ce tine de pregatirea catre deschiderea procesului de negocieri cu Uniunea Europeana. Instrurile in materie de armonizare legislativa oferita de catre colegii romani reprezinta pentru noi o scolarizare indispensabila si extrem de utila, exprimandu-ne astfel dorinta de a beneficia in continuare de recomandarile expertilor romani in acest parcurs.

 Consider ca actiunile de cooperare in materia prevenirii si combaterii coruptiei, dar si schimbul de bune practici privind activitatea instantelor judecatoresti vor aduce un plus de valoare reformei sistemului nostru de justitie. 

Am discutat ca vom intrepride masurile imediate, astfel incat in viitorul apropiat, cel mai probabil la inceputul anului viitor, sa organizam la Chisinau cea de-a treia editie a Forumului Republica Moldova-Romania in domeniul justitiei, aceasta constituind o platforma de interactiune pentru reprezentantii tuturor institutiilor de justitie din Republica Moldova si Romania, oficiali de rang inalt din partea ambelor parti, societatea civila si mass-media.

Va sigur de interesul nostru in continuitatea dialogului nostru bilateral pe subiectele de interes comun.”

Alina GORGHIU, MINISTRUL JUSTITIEI AL ROMANIEI: „Ma bucur ca aceasta prima vizita a mea in calitate de ministru al Justitiei are loc in Republica Moldova, pentru ca este un mesaj puternic care confirma sprijinul pe care Romania il acorda Republicii Moldova in orice domeniu. 

Am asigurat-o pe doamna ministru ca vom continua demersurile sustinute in relatia cu institutiile europene si statele membre in sprijinul Republicii Moldova pe toate palierele legate de integrarea europeana. Am asigurat-o pe sustinem toate obiectivele de reforma pe care si le-a asumat, sunt multe si curajoase si o felicit ca este una din vocile puternice pro-europene de care Romania se simte atasata. 

Romania acorda sprijin pentru obtinerea unei decizii pozitive pana la finalul anului privind deschiderea de catre Republica Moldova a negocierilor de aderare si sa va felicit pentru progresul realizat in implementarea celor noua recomandari formulate de Comisia Europeana, inclusiv in domeniul justitiei si mai ales in batalia cu coruptia.

Suntem pregatiti sa acordam in continuare autoritatilor de la Chisinau asistenta tehnica in procesul de reforma a justitiei si consolidarea statului de drept, impartasind din experienta noastra de aderare.”