Fermierii si reprezentantii Guvernului s-au intalnit la Ministerul Agriculurii pentru a continua discutiile. Astazi guvernul urmeaza sa spuna clar cum va fi implementat mecanismul de ajutorare a fermierilor, dar si cand urmeaza sa ajunga motorina din Romania. Intre timp, ceilalti agriculori protestesteaza pe drumurile nationale, fara a bloca punctele vamale si drumurile.

Publicat:20.02.2024, 10:26

Dorin RECEAN, PRIM-MINISTRUL REPUBLICII MOLDOVA:  Am prezentat producatorilor de cereale, afectati de crizele din ultimii ani, mecanismul de sustinere. Guvernul a oferit o solutie imediata - Creditul Agricol de Urgenta, prin care va garanta 90% pentru 500 de mii de lei per intreprindere si care reprezinta un sprijin real oferit de stat pentru ca agricultorii sa poata incepe sezonul agricol de primavara.”

Astfel, din 1 martie, orice producator agricol va putea accesa de urgenta un credit de pana la o jumatate de milion de lei la conditii foarte avantajoase pe care statul il va garanta. Banii vor putea fi folositi imediat pentru motorina, fertilizanti, piese de schimb si tot ce au nevoie.

Dorin RECEAN, PRIM-MINISTRUL REPUBLICII MOLDOVA:  Guvernul Republicii Moldova cunoaste problemele cu care se confrunta producatorii de cereale si de fiecare data a venit cu masuri concrete de suport. Deja au fost alocate 50 de milioane de lei din Fondul de interventie a guvernului pentru a compensa pierderile agricultorilor in urma secetei.”

Premierul a precizat ca doar in ultimul an am acordat aproape 2 miliarde de lei pentru subventii si alte tipuri de ajutor in agricultura.

Saptamana treuta, agricultorii au fost chemati la minister pentru discutii, unde a fost prezent si premierul, care pe alocuri a rabufnit, declarand ca statul nu va da toti banii pentru agricultura doar pentru ca fermierii cer acest lucru. La randul sau, ministrul agriculturii le-a promis fermierilor ca va fi implementat un program prin care acestia sa poata accesa credite de pana la 500 de mii de lei, cu garantie de stat.

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.