Este criza de judecatori si la Curtea de Apel Chisinau. Dupa ce luna trecuta magistratii de la Curtea Suprema de Justitie s-au plans pe volumul mare de munca si lipsa de angajati, astazi si judecatorii de la Curtea de Apel au abordat subiectul in discutii cu membrii Consiliului Superior al Magistraturii. CSM spune ca urmeaza sa transfere judecatori din prima instanta, solutia fiind insa una pe termen scurt.

Publicat:02.02.2024, 16:48

Ghenadie MIRA, PRESEDINTELE INTERIMAR AL CURTII DE APEL CHISINAU:  “In statele de personal noi avem 57 de judecatori, dar la moment lucreaza 35 de judecatori, iar in viitorul apropiat inca cel putin 4 judecatori pleaca in demisie din motivul atingerii plafonului de varsta de 65 de ani.”

Presedintele interimar al Curtii de Apel nu exclude ca, in urma procedurii de vetting, si alti judecatori ar putea pleca.

Ghenadie MIRA, PRESEDINTELE INTERIMAR AL CURTII DE APEL CHISINAU:  “Aici nu mai vorbim despre problema care se anticipeaza, volumul de lucru care de la 1200 de dosare per judecator. Eventual in cadrul procedurii de vetting, exista riscul ca sa plece nu mai putin de 50 la suta din judecatorii Curtii de Apel Chisinau.”

Anul trecut, de la Curtea de Apel au plecat 7 judecatori, iar principalul motiv ar fi...

Ghenadie MIRA, PRESEDINTELE INTERIMAR AL CURTII DE APEL CHISINAU: Judecatorii pleaca si din cauza volumului mare de lucru pe care nu-l pot indeplini din motive obiective. 85 la suta din volumul cauzelor aflate pe rolul Curtilor de Apel din tara, se afla la Chisinau la examinare, in comparatie cu alte instante.”

In urma discutiilor de astazi cu judecatorii de la Curtea de Apel, presedintele interimar al Consiliului Superior al Magistraturii a declarat ca una dintre solutii este suplinirea, prin transfer, a numarului de judecatori.

Sergiu CARAMAN, PRESEDINTELE INTERIMAR AL CSM:  “CSM urmeaza in cel mai scurt timp sa vada daca putem transfera temporar judecatori de la primele instante la Curtea de Apel Chisinau pentru ca acestia sa vina in ajutorul colegilor in solutionarea numarului mare de dosare care stau astazi pe rolul curtii.”

Totodata, pentru ca dosarele sa fie examinate mai rapid, Curtea de Apel Balti s-ar putea extinde.

 Sergiu CARAMAN, PRESEDINTELE INTERIMAR AL CSM:  “La moment este un proiect de lege care vizeaza revizuirea hartii judiciare. In acel proiect CSM a propus si va sustine ca judecatoria Ungheni si Orhei, cu toate sediile sale, sa fie arondata Curtii de Apel Balti. Astfel ca o parte din dosarele care astazi vin la Curtea de Apel Chisinau sa mearga la Curtea de Apel Balti.”

Francesca GINDEA, REPORTER PRO TV: “La inceputul lunii ianuarie, membrii Consiliului Superior al Magistraturii au avut discutii si cu judecatorii Curtii Supreme de Justitie, care, la fel, se confrunta cu un deficit de judecatori. Acum o saptamana, CSM a anuntat concurs pentru ca trei judecatori de la instantele inferioare sa fie transferati temporar la Curtea Suprema de Justitie, aceasta fiind insa o solutie pe termen scurt. In prezent, candidatii care vor sa ocupe functii in cadrul CSJ trec procedura de vetting.”