Consilierii municipali ai fractiunii PAS din Consiliul Municipal Chisinau, cer primarului capitalei, Ion Ceban, anularea noii taxe de salubrizare, impuse spre achitare locuitorilor din capitala. Acestia mentioneaza ca aceasta taxa este o povara suplimentara pentru familiile din municipiu, „impusa netransparent pentru a acoperi pierderile cauzate de contractele si cedarile frauduloase ale primarului”. In replica, responsabilii de la primaria municipiului Chisinau spun ca taxa de salubrizare a fost aprobata de consilierii municipali acum doi ani, iar ceea ce face astazi PAS este „populism ieftin”.

Ultimul update: 20.06.2023, 13:22 Publicat:20.06.2023, 12:14

Zinaida POPA, VICREPRESEDINTELE FRACTIUNII PAS DIN CMC: „Nu a existat nicio explicatie sau justificare reala cu privire la noua taxa de salubrizare. Aceasta taxa este inca o “mana intinsa” in buzunarul locuitorilor din Municipiu. Modul cum aceasta taxa a aparut, e in stilul sau. Noi toti vrem un oras curat si confortabil, dar nu putem pasi legea si bunul simt, ca sa facem acest lucru ca sa compensam favoritismul primarului, din buzunarul oamenilor.”

Mai mult rcei de la PAS mentioneaza ca impunerea acestei taxe, in valoare de 120 lei, fara a oferi explicatii si justificari, financiare si morale, este o dovada a lipsei de respect a administratiei lui Ceban fata de locuitorii capitalei. 

Zinaida POPA, VICREPRESEDINTELE FRACTIUNII PAS DIN CMC: „Camuflarea problemei si “maturatul” ei sub covor e o practica normala si obisnuita pentru administratia lui Ivan Ceban. Doar ca, acest gunoi o sa puta… Depozitarea necontrolata a celor 600 de tone de deseuri zilnice la Tantareni are un impact negativ semnificativ asupra mediului si afecteaza direct calitatea vietii locuitorilor din zona. Acesta este un esec al administratiei lui Ivan Ceban, care pune in pericol nu numai resursele financiare ale cetatenilor, ci si sanatatea si siguranta lor.”

In context, consilierii municipali ai fractiunii PAS anunta ca au elaborat un proiect de decizie prin care cer anularea acestei taxe de salubrizare.

Dumitru IVANOV, CONSILIER MUNICIPAL PAS DIN CMC: „La sedinta Consiliului Municipal Chisinau de astazi vom propune includerea in mod prioritar pe ordinea de zi a proiectului de decizie privind anularea taxei de “Gunoi a lui Ceban”.

Responsabilii de la primaria municipiului Chisinau sustin ca taxa de salubrizarea a fost aprobata de consilierii municipali acum doi ani, fiind amanata din cauza tergiversarilor la nivel central,  iar ceea ce face astazi PAS este „populism ieftin”.

„Este vorba de 10 lei pe luna. Din cauza tergiversarilor la nivel central, a fost amanata pentru acest an. Nu cunoastem, situatia creata este din cauza problemelor tehnice sau din rea intentie. Partidul PAS a majorat facturile oamenilor pana la 4, 7, 10 mii de lei pe luna la gaz, a majorat energia electrica cu mii de lei, agentul termic si multe alte contracte au fost semnate dubios de catre PAS sub paravanul “secretelor de stat” si “secrete comerciale. Toate actiunile cu tribuna in fata primariei, sunt tot mai dese, deoarece pentru ei, campania electorala a inceput. ”, se arata in comunicatul primariei. 

Totodata, acestia mentioneaza ca potentiala aprobare in CMC a unei noi decizii in aceasta privinta, va fi ilegala si nu va putea fi pusa in aplicare, tinand cont de faptul ca parametrii bugetari sunt aprobati si nu pot fi schimbati la aceasta etapa. 

„Nu exista nici un mecanism legal de restituire a resurselor achitate, sau alt mecanism care sa poata fi pus in aplicare pentru a nu achita. Cheltuielile orasului pentru salubrizare sunt peste 300 mlioane lei anual, Spatii Verzi, Exdrupo, salubrizare strazi si deszapezire, curatarea retelelor pluviale, interventia IMPSL-urilor in sectoare, etc, iar din achitarea platii pentru slubrizare si altele care sunt achitate s-ar acumula suma de circa 50 de milioane de lei pe an. Aceasta taxa este aplicata in foarte multe localitati din Republica Moldova si in unele localitati ajunge chiar si la 144 lei pe an”, se mai mentioneaza in comunicat.  

Mai mult, reprezentantii primariei spun ca aceasta taxa este stipulata in codul fiscal din 2014, va fi achitata o singura data pe an si va fi directionata exclusiv catre urmatoarele tipuri de lucrari: salubrizarea strazilor si a spatiilor publice; instalarea cosurilor stradale; golirea cosurilor stradale; intretinerea mobilierului urban; cositul in spatiile publice; amenajarea spatiilor publice; curatarea si defrisarea arborilor, precum si tratamentul fitosanitar prin stropiri; deszapezirea; deservirea canalizarilor pluviale; dezinfectia.

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.